Definicja hasła: sadło
- sadło
tłuszcz ze zwierzyny.
Sadło to tłuszcz zwierzęcy, który jest pozyskiwany podczas obróbki mięsa zwierzyny. Istnieje wiele rodzajów sadła, zależnie od gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Może być ono pozyskiwane m.in. z dzikich świń, dzikich kaczek, dzikich gęsi, dzikich ptaków, jeleni czy saren. Poza wykorzystaniem kulinarnym, sadło jest również używane do produkcji mydła i innych produktów oraz jako środek smarowy lub dodatek do paszy dla zwierząt. W kuchni może być używane do smażenia mięsa lub warzyw i przygotowywania sosów czy słodkich potraw. Sadło bywa też wykorzystywane do smarowania pieczywa czy ciasta.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sadło w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę S
- siać
o broni myśliwskiej mającej duży rozrzut.
- słuchy
uszy dzika, zająca i królika.
- skarmiać
zużywać paszę do karmienia zwierzyny.
- szukać
o psie myśliwskim szukającym zwierzyny.
- sekundowanie
naśladowanie przez wyżla drugiego ligowca, który zwietrzywszy zwierzynę wystawia ją.
- świeca
pionowy lot śmiertelnie postrzelonego ptaka.
- siadło
drzewo, na którym zasiadł na noc głuszec
- świece
oczy żubra, zwierzyny płowej, kozicy, muflona i dzika
- skrom
tłuszcz zająca i królika.
- selekcja zwierzyny
1) naturalna: eliminowanie z łowiska sztuk słabych i chorych przez drapieżniki oraz w wyniku działania czynników atmosferycznych,
2) sztuczna: usuwanie z łowiska przez odstrzał sztuk (...)