Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: sarnina

sarnina

dziczyzna z sarny.

Sarnina to dziczyzna pochodząca z sarny, czyli najczęściej samicy jelenia szlachetnego lub danielek. Mięso sarniny jest wyjątkowo cenione ze względu na swoją delikatność i wyraźny smak. Sarna występuje w różnych rejonach Europy, Azji oraz Ameryki Północnej i jest ssakiem łownym, polowanym ze względu na smaczne mięso oraz cenioną skórę. Futro tych zwierząt jest charakterystyczne – ma szary kolor z białymi plamami na grzbiecie i brzuchu. Sarna, jako roślinożerca, żywi się głównie trawami, liśćmi, owocami i innymi roślinami. Ze względu na swoje nocne aktywność oraz zwyczaje żywieniowe, polowanie na sarny odbywa się często w nocy lub wczesnym rankiem oraz późnym popołudniem. Mięso sarniny jest powszechnie wykorzystywane w kuchni ze względu na jego walory smakowe i teksturę, natomiast skóra wykorzystywana jest do produkcji ubrań i innych artykułów skórzanych.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sarnina w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

sól

bardzo ważny składnik zimowego dokarmiania zwierzyny; najlepiej podawać w lizawkach zmieszaną z gliną lub sól kamienną.

szczek

głos wydawany przez psy, lisy i sarny.

suka

samica psa, borsuka, jenota i lisa.

spudłować

nie trafić do zwierzyny.

sadlisty

o zwierzynie obrośniętej tłuszczem.

strychulec

krótko obcięty ogon wyżła niemieckiego.

szlakować

staropolskie: tropić zwierzynę.

sparować się

o ptakach: łączyć się w pary w okresie godowym.

siać

o broni myśliwskiej mającej duży rozrzut.

syk

jeden z głosów wydawanych przez cietrzewie na tokach.