Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: żubr

żubr, żubr (Bison bonasus L.)

gatunek z rzędu parzystokopytnych żyjący w polskich lasach. Największy ze ssaków, długość ciała 2,6-3,5 m, wysokość w kłębie 185-200 cm, ciężar 800-1000 kg. Wyraźny dymorfizm płciowy: samce są większe oraz mają grubsze i większe rogi. Ciąża żubra trwa 265 dni, po której żubrzyca rodzi 1-2 młodych. Żubr jest zwierzęciem roślinożernym. Żyje do ok. 25 lat, znajduje się pod ochroną. Dawniej było to królewskie zwierzę łowne. Już od XII w. jego liczba zmniejszała się, a podczas I wojny światowej zwierzę to całkowicie wyginęło w wolnej przyrodzie. Założone na wniosek J. Sztolcmana Międzynarodowe Towarzystwo Ochrony Żubra w 1925 r. stwierdziło obecność (w ogrodach zoologicznych) 40 żubrów. W jego restytucji główną rolę odegrała Polska. W 1939 r. było w Polsce 35 żubrów. W 1945 r. ocalały po wojnie 43 sztuki. W dniu 1 stycznia 1979 r. w Polsce żyło już 504 żubrów w pięciu ośrodkach hodowli (Białowieża, Borki, Pszczyna, Niepołomice i Bieszczady) oraz w ogrodach zoologicznych na terenie całego kraju.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj żubr w wyszukiwarce Google

Komentarze użytkowników

Podziel się informacjami z innymi użytkownikami strony.
Jeśli znasz lepszą definicję lub ciekawostki dotyczące hasła żubr, napisz tutaj: