Łowiectwo i myślistwo
Łowiectwo jest dziedziną gospodarki obejmującą planowe gospodarowanie zwierzyną łowną, w zgodzie z zasadami ekologii, a także racjonalnej gospodarki rolnej i leśnej. Optymalizując warunki środowiska, łowiectwo dąży do optymalizacji liczebności i kondycji populacji dzikich zwierząt.
Głównymi celami łowiectwa są:
- ochrona populacji i zachowanie różnorodności dzikiej zwierzyny
- kształtowanie środowiska, a także jego ochrona w celu poprawy warunków bytowania zwierzyny
- kultywowane kultury i tradycji łowieckiej z zachowaniem zasad etyki
- uzyskiwanie i utrzymywanie jak najwyższej kondycji poszczególnych gatunków zwierząt
- pozyskiwanie zwierzyny do obrotu gospodarczego
Aby spełniać główne założenia, myśliwi zrzeszeni w kołach łowieckich prowadzą szereg działań na terenach przez siebie administrowanych. Na podstawie danych szacunkowych i inwentaryzacji zwierzyny opracowywane są szczegółowe plany gospodarki łowieckiej.
Polepszanie kondycji i ochrona zwierzyny oraz utrzymywanie równowagi gatunkowej w naturze jest osiągane poprzez:
- rozszerzanie bazy pokarmowej (szczególnie w okresie zimowym), dokarmianie w paśnikach, stosowanie lizawek, zakładanie żerowisk ze specjalnie przygotowaną karmą
- odstrzał selekcyjny – usuwanie chorych osobników, redukcja zagęszczenia zwierzyny
- wprowadzanie zadrzewień zapewniających schronienie, zakładanie wodopojów i kąpielisk
- wprowadzanie nowych gatunków zwierząt (tzw. introdukcje)
- walkę z chorobami i pasożytami
- przestrzeganie okresów ochronnych i ochrona gatunków zagrożonych wyginięciem (re introdukcje)
- walkę z kłusownictwem
- przestrzeganie zasad etyki łowieckiej podczas polowań