Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: trzebić

trzebić

czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).

Trzebić to czynność przeprowadzana po ustrzeleniu zwierzęcia łownego, polegająca na usuwaniu jąder oraz innych narządów wewnętrznych. Trzebić powinno się wykonać bezzwłocznie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób oraz utrzymaniu mięsa w dobrej kondycji. Proces trzebienia obejmuje kilka kroków, począwszy od oczyszczenia skóry z piór lub sierści, poprzez otwarcie brzucha i usunięcie wszystkich narządów wewnętrznych, aż po usunięcie jelit, jelit cienkich oraz jąder i innych narządów płciowych. Po usunięciu jader konieczne jest dokładne umycie skóry zwierzęcia oraz osuszenie jej ręcznikiem papierowym lub miotełkami. Następnie skórę należy posmarować solankami lub specjalnymi preparatami do przechowywania mięsa, aby była gotowa do dalszej obróbki lub przechowania.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj trzebić w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę T

zobacz pełną listę haseł

talerz, talerz, lustro, chusteczka, serwetka

biała plama na zadzie jeleniowatych.

trafić

ubić zwierzynę celnym strzałem.

turzyca

1) sierść zająca i królika;
2) zbiorowa nazwa zajęcy i królików.

tyka

główna część poroża jeleniowatych, z której wyrastają odnogi.

tabakiera

zakończenie ryja (nos) dzika.

trymowanie

sposób skracania sierści u terierów ostrowłosych, polegający na wyskubywaniu martwych włosów.

tarmosić

o psach dzikarzach: szarpać strzeloną sztukę.

topinambur, topinambur (Helianthus tuberosus)

roślina wieloletnia z rodziny złożonych, szczególnie nadająca się do uprawy na poletkach łowieckich. Zarówno bulwy, łodygi, jak i liście są karmą lubianą przez zwierzynę.

tycznia

dawniej huczka dzików i ruja wilków

trelowanie

druga zwrotka pieśni głuszca.