Definicja hasła: trzebić
- trzebić
czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).
Trzebić to czynność, która polega na usuwaniu jąder z ubitą sztukę zwierzyny. Jest to czynność, którą należy wykonać bezzwłocznie po ustrzeleniu zwierzyny. Trzebić można wszystkie gatunki zwierząt łownych, takich jak dziki, sarny, jelenie, lisy i inne.
Aby trzebić zwierzynę, należy wykonać kilka kroków. Po pierwsze, należy oczyścić skórę zwierzyny z piór i sierści. Następnie należy otworzyć brzuch i usunąć wszystkie narządy wewnętrzne. Następnie należy usunąć jelita i jelita cienkie oraz wszystkie inne narządy wewnętrzne. Po usunięciu narządów wewnętrznych należy usunąć jadra i inne narządy płciowe.
Po usunięciu jader należy dokładnie umyć skórę zwierzyny i osuszyć ją ręcznikiem papierowym lub miotełkami. Następnie skórkę należy posmarować solankami lub specjalnymi preparatami do przechowywania mięsa. Po tym etapie skóra powinna być gotowa do przechowania lub dalszej obróbki.
Trzebić to ważna czynność, która powinna być wykonana bezzwłocznie po ustrzeleniu zwierzyny. Dzięki temu można uniknąć rozprzestrzeniania się chorób i bakterii oraz utrzymać mięso w dobrej kondycji przez długi czas.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj trzebić w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę T
- Tulskij Zawód
znana fabryka broni myśliwskiej w ZSRR.
- tarzać się
o jeleniach i dzikach: kąpać się w piasku.
- toki
gra godowa ptaków polegająca na wykonywaniu charakterystycznych dla danego gatunku ruchów samca oraz (lub) wydawaniu swoistych dźwięków. Często ptaki podczas toków staczają ze sobą walki, (...)
- tama bobrowa
grobla zrobiona przez bobry w poprzek płynącej rzeki.
- tycznia
dawniej huczka dzików i ruja wilków
- trzebić
czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).
- tchórz, tchórz (Mustela puterius L.)
gatunek z rodziny łasicowatych. Długość ciała samic 20-33 cm, samców 35-50 cm, długość ogona 13-18 cm. Ubarwienie ciemnobrązowe, spód ciała, kończyn i ogona czarne, broda, wargi, boki (...)
- tyka
główna część poroża jeleniowatych, z której wyrastają odnogi.
- tusza
ciało ubitej zwierzyny.