Definicja hasła: trzebić
- trzebić
czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).
Trzebić to czynność przeprowadzana po ustrzeleniu zwierzęcia łownego, polegająca na usuwaniu jąder oraz innych narządów wewnętrznych. Trzebić powinno się wykonać bezzwłocznie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób oraz utrzymaniu mięsa w dobrej kondycji. Proces trzebienia obejmuje kilka kroków, począwszy od oczyszczenia skóry z piór lub sierści, poprzez otwarcie brzucha i usunięcie wszystkich narządów wewnętrznych, aż po usunięcie jelit, jelit cienkich oraz jąder i innych narządów płciowych. Po usunięciu jader konieczne jest dokładne umycie skóry zwierzęcia oraz osuszenie jej ręcznikiem papierowym lub miotełkami. Następnie skórę należy posmarować solankami lub specjalnymi preparatami do przechowywania mięsa, aby była gotowa do dalszej obróbki lub przechowania.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj trzebić w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę T
- trofeum
spreparowane części zwierzyny łownej (lub całe wypchane osobniki). Do trofeów zaliczamy: poroża, rogi, oręża dzików, haki jelenia, wachlarze głuszca, liry cietrzewia, ostrolotki słonki, (...)
- tasak
szeroki nóż myśliwski służący do patroszenia i rozbierania tuszy grubej zwierzyny.
- tuszka
ciało upolowanej zwierzyny drobnej
- talerz, talerz, lustro, chusteczka, serwetka
biała plama na zadzie jeleniowatych.
- tumak
inaczej kuna leśna.
- trzeszcze, trzeszcze, bałuchy, blaski
oczy zająca.
- tabakiera
zakończenie ryja (nos) dzika.
- trychina
włosień kręty niebezpieczny pasożyt ssaków leśnych oraz człowieka. Człowiek zaraża się zwykle przez zjedzenie chorego (nie badanego) mięsa z dzika.