Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: trzebić

trzebić

czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).

Trzebić to czynność przeprowadzana po ustrzeleniu zwierzęcia łownego, polegająca na usuwaniu jąder oraz innych narządów wewnętrznych. Trzebić powinno się wykonać bezzwłocznie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób oraz utrzymaniu mięsa w dobrej kondycji. Proces trzebienia obejmuje kilka kroków, począwszy od oczyszczenia skóry z piór lub sierści, poprzez otwarcie brzucha i usunięcie wszystkich narządów wewnętrznych, aż po usunięcie jelit, jelit cienkich oraz jąder i innych narządów płciowych. Po usunięciu jader konieczne jest dokładne umycie skóry zwierzęcia oraz osuszenie jej ręcznikiem papierowym lub miotełkami. Następnie skórę należy posmarować solankami lub specjalnymi preparatami do przechowywania mięsa, aby była gotowa do dalszej obróbki lub przechowania.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj trzebić w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę T

zobacz pełną listę haseł

trafić

ubić zwierzynę celnym strzałem.

tresura

inaczej układanie psa myśliwskiego.

tur, tur (Bos primigenius)

wymarły gatunek z rodziny pustorożców. Ostatni przedstawiciel tej królewskiej zwierzyny łownej padł w Puszczy Jaktorowskiej w 1627 r.

talerz, talerz, lustro, chusteczka, serwetka

biała plama na zadzie jeleniowatych.

turzyca

1) sierść zająca i królika;
2) zbiorowa nazwa zajęcy i królików.

tusza

ciało ubitej zwierzyny.

tarcza

sztuczny cel, do którego strzelamy na strzelnicy w ramach treningu lub sprawdzenia broni; może być nieruchoma (zwykła lub sylwetkowa, np. rogacz) oraz ruchoma (zając, dzik).

tchórek

inaczej fretka.

tryk

inaczcj baran.

tuszka

ciało upolowanej zwierzyny drobnej