Definicja hasła: trzebić
- trzebić
czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).
Trzebić to czynność przeprowadzana po ustrzeleniu zwierzęcia łownego, polegająca na usuwaniu jąder oraz innych narządów wewnętrznych. Trzebić powinno się wykonać bezzwłocznie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób oraz utrzymaniu mięsa w dobrej kondycji. Proces trzebienia obejmuje kilka kroków, począwszy od oczyszczenia skóry z piór lub sierści, poprzez otwarcie brzucha i usunięcie wszystkich narządów wewnętrznych, aż po usunięcie jelit, jelit cienkich oraz jąder i innych narządów płciowych. Po usunięciu jader konieczne jest dokładne umycie skóry zwierzęcia oraz osuszenie jej ręcznikiem papierowym lub miotełkami. Następnie skórę należy posmarować solankami lub specjalnymi preparatami do przechowywania mięsa, aby była gotowa do dalszej obróbki lub przechowania.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj trzebić w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę T
- tarzać się
o jeleniach i dzikach: kąpać się w piasku.
- trop wyjściowy
trop prowadzący na zewnątrz tropionego rejonu.
- tokowik
ptak, który pierwszy odzywa się na tokowisku. Nie wolno go strzelać, gdyż można rozbić całe tokowisko.
- tusza
ciało ubitej zwierzyny.
- tur, tur (Bos primigenius)
wymarły gatunek z rodziny pustorożców. Ostatni przedstawiciel tej królewskiej zwierzyny łownej padł w Puszczy Jaktorowskiej w 1627 r.
- trafić
ubić zwierzynę celnym strzałem.
- ton główny
inaczej korkowanie.
- trąbka brzozowa
wabik na łosia, na którym myśliwy naśladuje głos łosia w okresie godowym.
- tchórz, tchórz (Mustela puterius L.)
gatunek z rodziny łasicowatych. Długość ciała samic 20-33 cm, samców 35-50 cm, długość ogona 13-18 cm. Ubarwienie ciemnobrązowe, spód ciała, kończyn i ogona czarne, broda, wargi, boki (...)