Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: trzebić

trzebić

czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).

Trzebić to czynność przeprowadzana po ustrzeleniu zwierzęcia łownego, polegająca na usuwaniu jąder oraz innych narządów wewnętrznych. Trzebić powinno się wykonać bezzwłocznie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób oraz utrzymaniu mięsa w dobrej kondycji. Proces trzebienia obejmuje kilka kroków, począwszy od oczyszczenia skóry z piór lub sierści, poprzez otwarcie brzucha i usunięcie wszystkich narządów wewnętrznych, aż po usunięcie jelit, jelit cienkich oraz jąder i innych narządów płciowych. Po usunięciu jader konieczne jest dokładne umycie skóry zwierzęcia oraz osuszenie jej ręcznikiem papierowym lub miotełkami. Następnie skórę należy posmarować solankami lub specjalnymi preparatami do przechowywania mięsa, aby była gotowa do dalszej obróbki lub przechowania.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj trzebić w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę T

zobacz pełną listę haseł

trofeum

spreparowane części zwierzyny łownej (lub całe wypchane osobniki). Do trofeów zaliczamy: poroża, rogi, oręża dzików, haki jelenia, wachlarze głuszca, liry cietrzewia, ostrolotki słonki, (...)

trzeszcze, trzeszcze, bałuchy, blaski

oczy zająca.

tycznia

dawniej huczka dzików i ruja wilków

tumak

inaczej kuna leśna.

trop

odciski nóg zwierzęcych pozostawione na ziemi lub śniegu. Pozwalają myśliwym określić gatunek, orientacyjnie ciężar i płeć, często też czas i kierunek wędrówki zwierzyny.

tasak

szeroki nóż myśliwski służący do patroszenia i rozbierania tuszy grubej zwierzyny.

trafić

ubić zwierzynę celnym strzałem.

tokowik

ptak, który pierwszy odzywa się na tokowisku. Nie wolno go strzelać, gdyż można rozbić całe tokowisko.

trychinoskop

przyrząd służący iący do badania mięsa na obecność włośni (trychin).

tarcza

sztuczny cel, do którego strzelamy na strzelnicy w ramach treningu lub sprawdzenia broni; może być nieruchoma (zwykła lub sylwetkowa, np. rogacz) oraz ruchoma (zając, dzik).