Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: bok

bok

inaczej nadlufka.

Bok to rodzaj broni myśliwskiej, składającej się z dwóch luf ułożonych pionowo. Jest to jeden z najstarszych typów broni, który pojawił się w Europie w XVIII wieku. Broń ta jest często używana do polowań na ptaki i inne małe zwierzęta.

Bok może być śrutowy lub kulowy (tzw. ekspres bok). Śrutowe boki są często wykorzystywane do polowań na ptaki, ponieważ są one w stanie wystrzelić dwa śruty jednocześnie, co zwiększa szanse na trafienie celu. Natomiast kulowe boki są często używane do polowań na większe zwierzęta, takie jak dziki czy jelenie.

Kolejnym rodzajem boku jest kniejówka, czyli broń kombinowana. Kniejówka składa się z dwóch luf: jedna lufa jest śrutowa, a druga kulowa. Dzięki temu myśliwy może wybrać odpowiedni rodzaj amunicji do polowania na różnego rodzaju zwierzynę.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj bok w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę B

zobacz pełną listę haseł

biegasowy

określenie myśliwego, poruszającego się pieszo podczas polowania z psami gończymi.

broń odtylcowa

broń myśliwska ładowana od tyłu (od strony kolby a nie przez wylot lufy), używana obecnie. Nazwę taką wprowadzono dla odróżnienia b.o. od wówczas stosowanej broni odprzodowej. Twórcą (...)

bobrowanie

szukanie przez psa zmierzymy w zaroślach wodnych.

bulgot

jeden z charakterystycznych głosów wydawanych podczas toków przez koguty cietrzewia.

broń myśliwska

broń biała lub palna, wyrabiana lub przystosowana do celów myśliwskich. Pierwszą bronią myśliwską pierwotnego człowieka były pałki i maczugi, później oszczepy, topory, proce, łuki i (...)

bałuchy

oczy zająca (trzeszcze)

bekas kszyk

inaczej kszyk.

biotop

środowisko życia organizmów, odznaczające się swoistymi układami warunków ekologicznych (np. staw), które różnią go od sąsiadujących z nim. innych b.

breneka

potocznie o naboju i pocisku kulowym do broni śrutowej

błotniaki, błotniaki (Circus)

rodzaj ptaków drapieżnych z rodziny jastrzębiowatych W Polsce jako lęgowe występują trzy gatunki: b. stawowy, b. zbożowy i b. popielaty.