Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: dociąganie

dociąganie

posuwanie się wyżła w ślad za wyciekającymi kuropatwami łub bażantami.

Dociąganie jest techniką łowiecką, polegającą na posuwaniu się wyżła w ślad za wyciekającymi kuropatwami lub bażantami. Jest to metoda wykorzystywana przez myśliwych do ułatwienia polowania na te ptaki. Wyżeł, wyszkolony do szukania i tropienia ptaków, ma za zadanie dociągnąć je do myśliwego. Ta technika wymaga od myśliwego i jego psa dużej precyzji i cierpliwości. Aby osiągnąć sukces w dociąganiu ptaków, myśliwy musi zachować ciszę oraz spokój, by nie spłoszyć zwierzyny.

Jest istotne, że myśliwy zna swojego psa i potrafi go właściwie poprowadzić, aby osiągnąć pożądany rezultat. Wymaga to również rozwiniętych umiejętności obserwacji oraz znajomości terenu polowania, aby zlokalizować i określić pozycję ptaków. Myśliwy powinien kierować swojego psa tak, aby ten dociągnął ptaki bez spłoszenia ich. Należy prowadzić wyżła powoli i ostrożnie, aby nie wystraszyć zwierzyny.

Podczas wykonywania tej techniki należy unikać hałasu oraz innych czynników mogących spłoszyć ptaki. Dobra znajomość terenu oraz umiejętność prowadzenia psa są kluczowe dla efektywnego dociągania ptaków bez ich spłoszenia.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj dociąganie w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę D

zobacz pełną listę haseł

dominacja społeczna

socjalna hierarchia panowania i zależności wśród zwierząt.

dojść postrzałka

odszukać ranną, postrzeloną zwierzynę.

dominus castorum

inaczej pan bobrowy.

dzierżawca, dzierżawca (obwodu łowieckiego)

kolo łowieckie lub inny organ wykonujący czynności łowieckie w obwodzie na podstawie umowy o dzierżawę.

darniak

kozioł sarny o wybitnie słabych parostkach i małej tuszy.

dropiaty

o psie: cętkowany.

dostrzelić

dobić zwierzynę kolejnym strzałem.

dławienie

duszenie drapieżnika lub postrzałka przez psa myśliwskiego.

dwururka

zob. dubeltówka.

dokarmiać

w czasie zimy dostarczać zwierzynie dodatkowego pożywienia, np.: liściarkę, siano, żołędzie, kasztany, buraki, ziemniaki, poślad, sól itp.