Definicja hasła: krajce
- krajce
brzegi dzioba jastrzębia.
Krajce to anatomiczne wyrostki znajdujące się na brzegach dzioba jastrzębia. W postaci małych, ostrych zębów, pomagają one w złapaniu i utrzymaniu ofiary. Zazwyczaj wykonane są z twardego materiału, jak kość lub chrząstka, co zapewnia pewne chwycenie się ofiary. Ponadto krajce umożliwiają jastrzębiom precyzyjne cięcie mięsa i skóry ofiary, co ułatwia im dostęp do pokarmu. Dodatkowo krajce stanowią element obronny, zapewniając jastrzębiom dodatkowe ostrze do obrony przed innymi ptakami lub drapieżnikami. Ich obecność ułatwia atakowanie oraz obronę przez drapieżnikami bądź innymi ptakami.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj krajce w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę K
- kniejówka
1) trąbka myśliwska, przeważnie drewniana z kościanym ustnikiem, służąca do dawania sygnałów myśliwskich;
2) broń myśliwska kombinowana, o jednej lufie kulowej i jednej śrutowej (...)
- krykucha
kaczka krzyżówka wyhodowana w niewoli, służąca do wabienia kaczorów podczas wiosennych godów. Wypuszczona na wodę w pobliżu stanowiska myśliwego przywabia kaczory.
- kołatka, kołatka, klekotka
przyrząd służący naganiaczowi do klekotania w czasie naganiania zwierzyny.
- kapturzenie
nakrywanie kapturem głowy ptaka łowczego.
- komora gniazdowa
rozszerzona część nory, przeznaczona do wychowu młodych.
- kwiel
gwizdek służący do przywabiania ptaka łowczego
- kureń, kureń, budan
poleska nazwa szałasu myśliwskiego z desek, częściowo przysypanego ziemią.
- kocioł
sposób polowania na zające, polegający na otaczaniu terenu przez myśliwych rozdzielanych naganiaczami. Następnie myśliwi (wraz z naganiaczami) posuwają się koncentrycznie do środka (...)
- królik, królik (Oryctolagus cunicu- lus L.)
gatunek z rodziny zającowatych. Długość ciała 35-50 cm, ogona 4,5-7,5 cm, ciężar 1,5-2 kg. Sierść na wierzchu ciała szara, spód biały, kończyny żółtorude. Zamieszkuje suche lasy (...)
- kurkówka
dawna broń myśliwska o zewnętrznych kurkach. Obecnie ponownie wyrabia się bogato zdobione nowoczesne kurkówki.