Definicja hasła: kryteria odstrzału jeleni
- kryteria odstrzału jeleni
podział byków na klasy wiekowe:
klasa I - 1-4 poroże (do 5 roku życia),
klasa II - 5-9 poroże (6-10 roku życia),
klasa III - 10 poroże i starsze (od 11 roku życia),
byki selekcyjne:
klasa I - 1 poroże (2 rok życia) wszystkie szpicaki do 1,5 wysokości łyżek (około 30 cm); 2 poroże (3 rok życia) myłkusy, wszystkie szpicaki, widłaki, słabe szóstaki oraz bardzo słabe ósmaki; 3 i 4 poroże (4 i 5 rok życia) myłkusy, wszystkie byki poniżej dziesiątaka oraz słabe niekoronne dziesiątaki;
klasa II - 5 i 6 poroże (6 i 7 rok życia) myłkusy i wszystkie byki poniżej dziesiątaka obustronnie koronnego; 7 i 9 poroże (8, 9 i 10 rok życia) myłkusy, byki niekoronne i jednostronnie koronne bez względu na masę poroża oraz byki obustronnie koronne o malej masie;
klasa III - 10 poroże i powyżej (11 lat i starsze) jak w klasie II oraz prawidłowo wykonany odstrzał selekcyjny.
Selekcja cieląt i łań. Za selekcyjne uznaje się cielęta słabe, cherlawe, chorowite, późno urodzone, o tuszy poniżej średniej w określonym łowisku. Wśród łaniek za selekcyjne uznaje się osobniki słabe, cherlawe, o niskiej wartości hodowlanej, wykazujące spóźnioną ruję i prowadzące słabe potomstwo. Za selekcyjne uznaje się łanie o cechach jak wyżej, sztuki odbiegające tuszą i kondycją od średniej oraz łanie stare. Odstrzeliwać należy najpierw słabe cielęta, a potem ich matki.
Kryteria odstrzału jeleni to zbiór określonych przepisami prawa łowieckiego wytycznych dotyczących selekcji i usuwania osobników jeleni w danym łowisku. Odstrzał jest podzielony na trzy klasy wiekowe, które obejmują byki w określonym wieku oraz byki selekcyjne. Klasa I jest przeznaczona dla byków z 1-4 porożami, czyli do 5 roku życia, do której zaliczają się także byki selekcyjne o 1 porożu (2 rok życia) oraz 2 porożach (3 rok życia). Osobniki wyznaczone jako byki selekcyjne są słabe, cherlawe, chorowite lub urodzone późno, a ich masa ciała nie przekracza średniej masy dla danego łowiska.
Klasa II obejmuje już byki z 5-9 porożami, co odpowiada przedziałowi wiekowemu od 6 do 10 roku życia. Do tej klasy zaliczają się myłkusy, byki niekoronne i jednostronnie koronne bez względu na masę poroża oraz byki obustronnie koronne o małej masie. Natomiast klasa III to przedział wiekowy dla byków z 10 porożami i starszych, czyli powyżej 11 roku życia. W tej klasie również podlegają odstrzałowi myłkusy, byki niekoronne i jednostronnie koronne bez względu na masę poroża oraz byki obustronnie koronne o małej masie.
Poza wymienionymi klasami wiekowymi, podlegają odstrzałowi słabe cielęta i ich matki oraz stare łanie o cechach słabych, cherlawych i niskiej wartości hodowlanej. Celem kryteriów odstrzału jeleni jest utrzymanie równowagi populacji jeleni w danym łowisku poprzez usuwanie słabych osobników oraz kontrolowanie stosunku liczebności samców do samic.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kryteria odstrzału jeleni w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę K
- kryteria odstrzału jeleni
podział byków na klasy wiekowe:
klasa I - 1-4 poroże (do 5 roku życia),
klasa II - 5-9 poroże (6-10 roku życia),
klasa III - 10 poroże i starsze (od 11 roku życia),
(...)
- kaczki właściwe, kaczki właściwe, pływające
kaczki o wydłużonym kształcie ciała, ogonie lekko zadartym, do końca którego sięgają skrzydła. Dobrze latają. Gniazda zakładają na lądzie, blisko wody. Żerują na lądzie i w (...)
- kniazienie
odgłos wydawany przez przestraszonego zająca
- kobuz, kobuz (Falko subbuteo L.)
ptak z rodziny sokołów, gnieżdżący się w lasach i zagajnikach, objęty ochroną -|- dawniej ceniony w sokolnictwie.
- kniazić
o zającu: wydawać głos przerażenia podobny do płaczu dziecka.
- kłuć
ugodzić zwierza oszczepem lub kordelasem.
- kotlina, kotlina, kotowina
małe zagłębienie w ziemi, stanowiące w okresie bezśnieżnym legowisko zająca.
- kiszonka
karma dla zwierzyny konserwowana przez kiszenie masy roślinnej. Do przygotowania używa się te rośliny, które zwierzyna chętnie zjada w stanie zielonym, a więc: młode pędy, liście drzew i (...)
- kurkówka
dawna broń myśliwska o zewnętrznych kurkach. Obecnie ponownie wyrabia się bogato zdobione nowoczesne kurkówki.
- krajce
brzegi dzioba jastrzębia.