Definicja hasła: skrom
- skrom
tłuszcz zająca i królika.
Skrom to tłuszcz zwierząt łownych, takich jak zając i królik. Jest to bardzo cenny produkt, który jest wykorzystywany do wytwarzania smarów, olejów i innych produktów. Skrom jest uważany za jeden z najbardziej pożądanych składników łowieckich. Jest on szczególnie ceniony ze względu na swoje właściwości smarne i lepkie.
Skrom jest pozyskiwany z tkanki tłuszczowej zajęcy i królików. Zazwyczaj jest on pozyskiwany przez odcięcie skóry i usunięcie tkanki tłuszczowej. Następnie skrom jest oddzielany od mięsa i przechowywany w specjalnym pojemniku. Skrom może być również pozyskiwany poprzez gotowanie mięsa zająca lub królika, a następnie oddzielenie go od mięsa.
Skrom jest bardzo ceniony ze względu na swoje właściwości smarne i lepkie. Jest on szeroko stosowany do produkcji smarów, olejów i innych produktów. Skrom może być również stosowany do smarowania maszyn, narzędzi i innych urządzeń mechanicznych. Jest on również używany do produkcji mydeł, kremów i innych produktów kosmetycznych.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj skrom w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę S
- smuż
skóra z zająca i królika.
- szlakować
staropolskie: tropić zwierzynę.
- sierść
uwłosienie ciała zwierzyny czworonożnej.
- stanowisko myśliwskie stałe
specjalnie przygotowane miejsce oczekiwania na zwierzynę, np. kosz, ambona, czatownia itp.
- sokolnik
1) w średniowieczu służący, opiekujący się sokolarnią;
2) od XV w. urzędnik dworu (sokolniczy);
3) dziś - myśliwy polujący z ptakami łowczymi.
- sztucer
myśliwska broń kulowa: może być pojedynczy, podwójny (o pionowym lub poziomym układzie luf) oraz powtarzalny (repetier lub automat). Najczęściej używane w Polsce sztucery mają kaliber 7 (...)
- szczenić się
o samicy psa, wilka y lisa, borsuka, jenota: wydawać młode na świat.
- ślimy
rogi muflona.
- staśmienie wieńca
wadliwe poroże jelenia o silnie spłaszczonych tykach.