Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: skrzekot

skrzekot

niepłodny mieszaniec koguta cietrzewia i głuszycy.

Skrzekot to niepłodny mieszaniec koguta cietrzewia i głuszycy, hodowany głównie w celach ozdobnych. Ptak ten cechuje się pięknym upierzeniem, składającym się z ciemnego brązu i białego. Skrzekoty są zazwyczaj mniejsze od swoich rodziców, posiadają długie nogi i długi ogon. Ich głowy charakteryzują się wydłużoną budową, a dzioby są krótkie i szerokie. Skrzekoty wykazują aktywność poprzez skakanie po drzewach oraz polowanie na owady i małe stworzenia. Mają zdolność precyzyjnego strzelania do małych celów z dużej odległości.

Skrzekoty są ptakami przyjaznymi i łatwymi w hodowli, preferują bycie trzymane w grupach. Są też łatwe w karmieniu, spożywając owady, warzywa, owoce oraz specjalne mieszanki paszowe dla ptaków. Ze względu na swoje dziedziczone cechy biologiczne jako hybrydowy potomek koguta cietrzewia i głuszycy, skrzekoty mają specyficzne zapotrzebowanie na troskę oraz opiekę ze strony hodowców.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj skrzekot w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

sady

zlatywanie się w jedno miejsce kaczek (o świcie) wracających z nocnych żerowisk.

strzałowe

opłata od pozyskanej zwierzyny.

szczotki, szczotki, igły

piórka wyrastające u palców nóg koguta głuszca w okresie godowym, po zakończeniu którego zanikają.

siuta

inaczej koza.

sztuka

pojedynczy zwierz.

strzyże

wąsy zająca.

szpicak

samiec zwierzyny płowej, którego pierwsze poroże ma kształt szpiców.

spaniele

grupa ras psów myśliwskich, z których w Polsce spotykamy cocker spaniela i Springer spaniela. Używane są jako płochacze, zarówno w suchych krzakach jak i w szuwarach, lub jako psy (...)

strzyc

1) o zającach i królikach: obgryzać rośliny;
2) o zającach, dzikach i jeleniowatych: nastawiać uszu.

sarna, sarna (Capreolus capreolus L.)

gatunek łowny z rodziny jeleniowatych z rzędu parzystokopytnych. Długość ciała 95-136 cm, wysokość barkowa 65-90 cm, dł. ogona 2-3,5 cm, ciężar 15- 30 kg. Ubarwienie latem rude, zimą (...)