Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: kuna leśna, tumak

kuna leśna, tumak, kuna leśna, tumak (Martes martes L.)

gatunek z rodziny łasicowalych. Długość ciała 38-58 cm, ciężar 1-2 kg. Ubarwienie brunatnożółte, na spodzie szyi pomarańczowokremowa plama. Zamieszkuje lasy całej Polski. Porusza się zarówno po ziemi jak i po drzewach. Pokarm kuny stanowią głównie gryzonie, ptaki, jaszczurki, żaby oraz owoce leśne. Ruja występuje w lipcu - sierpniu, ciąża przedłużona trwa około 150 dni. W kwietniu samica rodzi 3-5 młodych (w gniazdach lub dziuplach). Są one ślepe i niedołężne (widzą po 34-38 dniach), samica karmi je mlekiem przez 7 tygodni. Od 5 tygodnia jedzą mięso. Samica wyprowadza młode po 7-8 tygodniach. Jest to jeden z najbardziej drapieżnych ssaków krajowych; zwierzę łowne.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kuna leśna, tumak w wyszukiwarce Google

Komentarze użytkowników

Podziel się informacjami z innymi użytkownikami strony.
Jeśli znasz lepszą definicję lub ciekawostki dotyczące hasła kuna leśna, tumak, napisz tutaj:

Inne hasła na literę K

zobacz pełną listę haseł

klamra

skrzydło linii myśliwych (flanka) zagięte ku nagance.

kokcielić

o pardwach i cietrzewiach: wydawać głos.

kiść

1) pęk białych włosów na końcu ogona borsuka,
2) zakończenie ogona żubra.

królewski strzał

w przypadku, gdy strzelony ptak spada myśliwemu pod nogi.

kożuch

futro zająca lub muflona.

kwakanie

głos wydawany przez dzikie kaczki.

kniejówka

1) trąbka myśliwska, przeważnie drewniana z kościanym ustnikiem, służąca do dawania sygnałów myśliwskich;
2) broń myśliwska kombinowana, o jednej lufie kulowej i jednej śrutowej (...)

kocić się

o samicach rysia, sarny, muflona, kozicy, zająca i królika: wydawać potomstwo na świat.

klacz

1) szyk lotu niektórych ptaków wędrownych, np. gęsi, żurawi;
2) dźwignia otwierająca broń łamaną;
3) przyrząd służący do wyciągania łusek z broni śrutowej (jeżeli nie (...)

królik, królik (Oryctolagus cunicu- lus L.)

gatunek z rodziny zającowatych. Długość ciała 35-50 cm, ogona 4,5-7,5 cm, ciężar 1,5-2 kg. Sierść na wierzchu ciała szara, spód biały, kończyny żółtorude. Zamieszkuje suche lasy (...)