Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: korale

korale

1) inaczej brew;
2) inaczej kolczatka.

Korale, inaczej zwane brew lub kolczatką, to czerwona narośl nad okiem ptaka o kształcie półksiężyca. Ta charakterystyczna cecha występuje u wielu gatunków ptaków, takich jak głuszec, cietrzew czy sikora bogatka. U niektórych ptaków korale są wyraźne i stanowią istotny element ich ubarwienia, podczas gdy u innych są mniej widoczne i mogą być trudne do dostrzeżenia.

Funkcje korali są różnorodne. U niektórych gatunków ptaków służą one do oznaczania terytorium oraz wyrażania agresji wobec innych osobników tego samego gatunku. Natomiast u innych gatunków ptaków korale mogą być używane do sygnalizowania statusu społecznego lub wyrażania zainteresowania seksualnego.

Korale pełnią istotną rolę w procesie godowym u niektórych gatunków ptaków. Samce mogą używać korali jako sposobu na zaznaczenie swojej obecności i przyciągnięcie samic, podczas gdy samice mogą wykorzystywać korale do wyrażenia swojego zainteresowania samcem i jego terytorium.

Warto zauważyć, że obecność lub intensywność koralu może być istotnym czynnikiem dla biologów zajmujących się badaniami zachowań oraz dynamiką populacji ptaków.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj korale w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę K

zobacz pełną listę haseł

karma

pokarm dla zwierzyny dostarczany przez myśliwych. Dzieli się ją na: 1) objętościowo suchą: siano, słoma, liściarka, pędy;
2) objętościowo soczystą: ziemniaki, buraki, topinambur, (...)

kozica, kozica (Rupicapra rupicapra L.)

ssak z rodziny krętorogich, żyjący w strefie alpejskiej. W Polsce występują nielicznie wyłącznie w Tatrach i znajdują się pod całkowitą ochroną.

kurkówka

dawna broń myśliwska o zewnętrznych kurkach. Obecnie ponownie wyrabia się bogato zdobione nowoczesne kurkówki.

kwoktać

o samicy głuszca lub cietrzewia: wydawać głos.

kuper

tylna część ciała ptaków.

krektun

młody jednoroczny głuszec, nie biorący czynnego udziału w tokowisku.

kiszonka

karma dla zwierzyny konserwowana przez kiszenie masy roślinnej. Do przygotowania używa się te rośliny, które zwierzyna chętnie zjada w stanie zielonym, a więc: młode pędy, liście drzew i (...)

kwiatek

biała sierść na końcu ogona lisa

kryteria odstrzału jeleni

podział byków na klasy wiekowe:
klasa I - 1-4 poroże (do 5 roku życia),
klasa II - 5-9 poroże (6-10 roku życia),
klasa III - 10 poroże i starsze (od 11 roku życia),
(...)

klamra

skrzydło linii myśliwych (flanka) zagięte ku nagance.