Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: kotłowy

kotłowy

dawniej członek służby książęcej, zajmujący się żywieniem psów myśliwskich.

Kotłowy – w staropolskim systemie organizacji łowisk, osoba odpowiedzialna za kuchnię i żywienie myśliwych oraz psów myśliwskich. Stanowił kluczowe ogniwo wspierające zapewnienie odpowiedniej kondycji fizycznej wszystkich uczestników polowania. Kotłowy dbał o przygotowanie posiłków dla myśliwych, dostarczając im odpowiednią ilość pożywnego jedzenia na czas polowania. Dodatkowo był odpowiedzialny za żywienie i troskę o psy myśliwskie, które odgrywały niezwykle istotną rolę w trakcie łowiectwa. Psy musiały być w doskonałej formie, a ich żywienie było kluczowe dla sprawnego przebiegu polowania.

Kotłowy pełnił ważną rolę nie tylko podczas polowań, lecz także poza nimi, gospodarując odpadkami pochodzącymi z mięsa zwierzyny łownej oraz innymi produktami spożywczymi, by wykorzystać je w procesie karmienia psów. W związku z tym, oprócz umiejętności kulinarnej, kotłowy musiał też posiadać wiedzę na temat odpowiedniego żywienia i pielęgnacji psów myśliwskich.

Rola kotłowego była sprawowana z należytą starannością i precyzją ze względu na znaczenie jakie miała dla powodzenia polowań oraz dobrej kondycji zwierząt. Jego obowiązki stanowiły istotny element funkcjonowania służby książęcej oraz działań łowieckich. Dzięki jego pracy zapewniano nie tylko odpowiednie odżywianie uczestnikom polowania, ale także właściwe przygotowanie psów myśliwskich do trudów i wysiłku związanych z udziałem w polowaniach.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kotłowy w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę K

zobacz pełną listę haseł

krzyżówka, krzyżówka (Anas platyrhyn- chos L.)

największa i najpospolitsza z kaczek występujących w naszym kraju, należąca do kaczek właściwych. Kaczor w szacie godowej ma głowę czarno- zieloną z białą obrączką na szyi, (...)

kokcielić

o pardwach i cietrzewiach: wydawać głos.

knieja

duży obszar lasu bogaty w zwierzynę.

kociołek

dawna nazwa mosiężnej części łuski naboju śrutowego.

kordelas

krótka biała broń myśliwska w kształcie długiego prostego noża. Służył do dobijania grubej zwierzyny. Rękojeści kordelasa najczęściej wykonane były z rogu, a okucia pochwy zdobione (...)

kroczyć

o zwierzynie: iść stępa.

kudłacz

gwarowa nazwa niedźwiedzia.

kąpać się

o dzikach, jeleniach, łosiach: tarzać się w kałużach lub błocie.

klępa, klępa, łosza

samica łosia.

kozica, kozica (Rupicapra rupicapra L.)

ssak z rodziny krętorogich, żyjący w strefie alpejskiej. W Polsce występują nielicznie wyłącznie w Tatrach i znajdują się pod całkowitą ochroną.