Definicja hasła: kotłowy
- kotłowy
dawniej członek służby książęcej, zajmujący się żywieniem psów myśliwskich.
Kotłowy – w staropolskim systemie organizacji łowisk, osoba odpowiedzialna za kuchnię i żywienie myśliwych oraz psów myśliwskich. Stanowił kluczowe ogniwo wspierające zapewnienie odpowiedniej kondycji fizycznej wszystkich uczestników polowania. Kotłowy dbał o przygotowanie posiłków dla myśliwych, dostarczając im odpowiednią ilość pożywnego jedzenia na czas polowania. Dodatkowo był odpowiedzialny za żywienie i troskę o psy myśliwskie, które odgrywały niezwykle istotną rolę w trakcie łowiectwa. Psy musiały być w doskonałej formie, a ich żywienie było kluczowe dla sprawnego przebiegu polowania.
Kotłowy pełnił ważną rolę nie tylko podczas polowań, lecz także poza nimi, gospodarując odpadkami pochodzącymi z mięsa zwierzyny łownej oraz innymi produktami spożywczymi, by wykorzystać je w procesie karmienia psów. W związku z tym, oprócz umiejętności kulinarnej, kotłowy musiał też posiadać wiedzę na temat odpowiedniego żywienia i pielęgnacji psów myśliwskich.
Rola kotłowego była sprawowana z należytą starannością i precyzją ze względu na znaczenie jakie miała dla powodzenia polowań oraz dobrej kondycji zwierząt. Jego obowiązki stanowiły istotny element funkcjonowania służby książęcej oraz działań łowieckich. Dzięki jego pracy zapewniano nie tylko odpowiednie odżywianie uczestnikom polowania, ale także właściwe przygotowanie psów myśliwskich do trudów i wysiłku związanych z udziałem w polowaniach.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kotłowy w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę K
- kniejówka
1) trąbka myśliwska, przeważnie drewniana z kościanym ustnikiem, służąca do dawania sygnałów myśliwskich;
2) broń myśliwska kombinowana, o jednej lufie kulowej i jednej śrutowej (...)
- kokcielić
o pardwach i cietrzewiach: wydawać głos.
- komora
klatka piersiowa zwierzyny grubej. Strzał na komorę jest najpewniejszy.
- korozja luf
uszkodzenie gładzi luf na skutek szkodliwego działania nieusuniętych resztek spalonego prochu.
- kaczki
nazwa obejmująca szereg gatunków z rzędu blaszkodziobych. Dzielimy je na kaczki właściwe, czyli pływające, oraz grążyce.
- klacz
1) szyk lotu niektórych ptaków wędrownych, np. gęsi, żurawi;
2) dźwignia otwierająca broń łamaną;
3) przyrząd służący do wyciągania łusek z broni śrutowej (jeżeli nie (...)
- królik, królik (Oryctolagus cunicu- lus L.)
gatunek z rodziny zającowatych. Długość ciała 35-50 cm, ogona 4,5-7,5 cm, ciężar 1,5-2 kg. Sierść na wierzchu ciała szara, spód biały, kończyny żółtorude. Zamieszkuje suche lasy (...)
- kita
ogon lisa i wiewiórki.
- krowa
samica żubra.
- kluczka
odskok zwierza w bok podczas ucieczki.