Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: kotłowy

kotłowy

dawniej członek służby książęcej, zajmujący się żywieniem psów myśliwskich.

Kotłowy – w staropolskim systemie organizacji łowisk, osoba odpowiedzialna za kuchnię i żywienie myśliwych oraz psów myśliwskich. Stanowił kluczowe ogniwo wspierające zapewnienie odpowiedniej kondycji fizycznej wszystkich uczestników polowania. Kotłowy dbał o przygotowanie posiłków dla myśliwych, dostarczając im odpowiednią ilość pożywnego jedzenia na czas polowania. Dodatkowo był odpowiedzialny za żywienie i troskę o psy myśliwskie, które odgrywały niezwykle istotną rolę w trakcie łowiectwa. Psy musiały być w doskonałej formie, a ich żywienie było kluczowe dla sprawnego przebiegu polowania.

Kotłowy pełnił ważną rolę nie tylko podczas polowań, lecz także poza nimi, gospodarując odpadkami pochodzącymi z mięsa zwierzyny łownej oraz innymi produktami spożywczymi, by wykorzystać je w procesie karmienia psów. W związku z tym, oprócz umiejętności kulinarnej, kotłowy musiał też posiadać wiedzę na temat odpowiedniego żywienia i pielęgnacji psów myśliwskich.

Rola kotłowego była sprawowana z należytą starannością i precyzją ze względu na znaczenie jakie miała dla powodzenia polowań oraz dobrej kondycji zwierząt. Jego obowiązki stanowiły istotny element funkcjonowania służby książęcej oraz działań łowieckich. Dzięki jego pracy zapewniano nie tylko odpowiednie odżywianie uczestnikom polowania, ale także właściwe przygotowanie psów myśliwskich do trudów i wysiłku związanych z udziałem w polowaniach.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kotłowy w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę K

zobacz pełną listę haseł

kwiczoł, drozd kwiczoł, kwiczoł, drozd kwiczoł (Turdus pilaris L.)

ptak z rodziny drozdów; grzbiet brązowy, głowa i kuper popielate, na stronie brzusznej brązowe plamy. Długość ciała 25 cm, rozpiętość skrzydeł 47 cm. Zamieszkuje lasy sosnowe i (...)

kara myśliwska

ukaranie myśliwego za wykroczenie przeciwko przepisom łowieckim, jak również przeciwko etyce, czy nawet językowi łowieckiemu.

kotna

samica sarny, muflona, kozicy, rysia, zająca, królika, która nosi płód.

kryteria odstrzału jeleni

podział byków na klasy wiekowe:
klasa I - 1-4 poroże (do 5 roku życia),
klasa II - 5-9 poroże (6-10 roku życia),
klasa III - 10 poroże i starsze (od 11 roku życia),
(...)

kaczkarnia

ośrodek sztucznej hodowli dzikich kaczek.

kufa

pysk psa myśliwskiego.

kłuć

ugodzić zwierza oszczepem lub kordelasem.

korkowanie, korkowanie, dźwięk główny, glokanie, klaskanie

trzecia zwrotka pieśni głuszca.

kiść

1) pęk białych włosów na końcu ogona borsuka,
2) zakończenie ogona żubra.

korale

1) inaczej brew;
2) inaczej kolczatka.