Definicja hasła: ciołek
- ciołek
roczny samiec żubra, łosia, jelenia lub daniela.
Ciołek to roczny samiec żubra, łosia, jelenia lub daniela. Jest to określenie używane w kontekście łowieckim, aby opisać młodego samca tych gatunków zwierząt. Ciołki charakteryzują się mniejszymi rozmiarami oraz porożem niż dorosłe samce. W terminologii łowieckiej ciołki są często obiektem polowań, ponieważ są bardziej aktywne i łatwiej dostrzegalne niż ich dorosłe odpowiedniki.
Ciołki aktywnie poszukują pożywienia głównie w porze wieczornej i nocnej, żywiąc się głównie trawą, liśćmi i innymi roślinami. Dodatkowo, są znane z agresywnego zachowania wobec innych samców tego samego gatunku, co może prowadzić do walk o terytorium lub partnerkę.
W ekosystemie ciołki odgrywają istotną rolę poprzez wpływ na populacje innych gatunków zwierząt oraz na strukturę populacji swojego własnego gatunku. Ich obecność może spowodować konkurencję o partnerki i terytoria z dorosłymi samcami.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj ciołek w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę C
- ciąg
1) nazwa gwintu w gwintowanej broni myśliwskiej;
2) przelot dzikich kaczek lub gęsi wieczorem na żerowiska i rano na wodę, wykorzystywane przez myśliwych na polowaniu.
- czternastak
jeleń byk noszący poroże posiadające po siedem odnóg na każdej tyce (czternastal regularny) lub na jednej z tyk (czternastak nieregularny).
- czyhitanie
inaczej szlifowanie.
- chart
rasa psów myśliwskich używana do polowań na lisy i zające na dużych, otwartych przestrzeniach. Obecnie w Polsce zabronione.
- Conseil International de la Chasse
międzynarodowa organizacja łowiecka z siedzibą w Paryżu.
- ciche pędzenie
naganianie zwierzyny przy pomocy 2-4 naganiaczy cicho przechodzących przez miot. Stosowane podczas polowań na samy i jelenie (zwierzyna powoli opuszcza miot).
- chwatny
inaczej bierny.
- czółenko
część łącząca lufę z kolbą w myśliwskiej broni łamanej
- czapla siwa, czapla siwa (Ardca cincrea L.)
ptak z rodziny czapli o długiej szyi, którą charakterystycznie wygina w locie. Wierzch ciała popielaty, spód biały, lotki dłoni czarne. Długość 90 cm, rozpiętość skrzydeł 160-170 cm. (...)