Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: drozd paszkot

drozd paszkot

inaczej paszkot.

Drozd paszkot (Turdus pilaris)- gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Jest to największy gatunek z rodziny drozdów charakteryzujący się szarobrunatnym upierzeniem na grzbiecie i rdzawo-żółtawo-białym na brzuchu, z czarnymi plamkami. Dorosłe osobniki osiągają długość ciała około 26 cm, a rozpiętość skrzydeł dochodzi do 47 cm. Ptak ten gnieździ się w całej Polsce, szczególnie w rozległych wysokopiennych lasach. Odżywia się głównie owadami, ślimakami oraz jagodami.

Samica drozda paszkota składa 3-5 jaj, które wysiaduje przez około 14 dni, co pozwala na dwa lęgi w ciągu roku. Pisklęta, które są gniazdownikami, opuszczają gniazdo po około 20 dniach od wylęgnięcia. Mimo swojej wielkości i charakterystycznego wyglądu, drozd paszkot nie jest ptakiem o znaczeniu gospodarczym oraz jest klasyfikowany jako ptak łowny bez znaczenia gospodarczego.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj drozd paszkot w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę D

zobacz pełną listę haseł

drapieżnik

zwierzę żywiące się mięsem zabijanych przez siebie innych zwierząt.

deptanie

u ptaków akt płciowy.

dubeltówka

śrutowa broń myśliwska o dwóch lufach ułożonych poziomo obok siebie.

dwudziestak

jeleń byk noszący wieniec, mający po dziesięć odnóg na każdej tyce (regularny) lub na jednej z tyk (nieregularny).

dropiaty

o psie: cętkowany.

daniel, daniel (Dama dama L.)

gatunek z rodzimy jeleniowatych. Długość ciała 1,30-1,60 m., wysokość w barku ok. 1,10 m. Ciężar byka do 80 kg, łani do 50 kg. Suknia latem jasnobrązowa biało nakrapiana, zimą (...)

damasceńska stal, damasceńska stal, dziwer

rodzaj stali powstałej ze stopu żelaza z węglem, o budowie złożonej z dwu składników strukturalnych, różniących się odpornością na działanie kwasów. Ziarna tych składników lub ich (...)

dzierżawca, dzierżawca (obwodu łowieckiego)

kolo łowieckie lub inny organ wykonujący czynności łowieckie w obwodzie na podstawie umowy o dzierżawę.

dziczyzna

jadalne mięso zwierzyny.

dźwięk główny

inaczej korkowanie.