Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: głuszec

głuszec, głuszec (Tetrao urogallus L.)

największy z europejskich kuraków leśnych. Długość ciała koguta 85-110 cm, rozpiętość skrzydeł 120-144 cm, ciężar 3-6,5 kg. Długość ciała kury 65-70 cm, rozpiętość skrzydeł 25-105 cm, ciężar 2,5-3 kg. Kogut większy od ciemnobrązowej kury jest granatowo- szary. Ogon ma duży, zaokrąglony (wachlarz), czarny z białym nalotem. W Polsce występuje wyspowo. Jest gatunkiem typowo leśnym. Żywi się pączkami drzew, liśćmi, jagodami i owadami. Toki głuszca przypadają na marzec- maj, a w górach do czerwca. Na tokowiska głuszce przylatują o zachodzie słońca (zapady). Podczas toków (przed i o świcie), koguty w charakterystycznej pozie na drzewie lub na ziemi wydają cichą melodyjną pieśń, składającą się z czterech części: klapania, trelowania, korkowania i szlifowania. Podczas szlifowania ptak głuchnie, co umożliwia jego podskakiwanie. Głuszka składa w naziemnym gnieździe 6-10 jaj, które wysiaduje przez 26-28 dni. Pokarmem piskląt - zagnidazdowników są owady. Głuszec jest najcenniejszym polskim ptakiem łownym, poluje się na niego w ograniczonych ilościach i tylko na koguty w czasie tokowiska. Trofeum stanowi cały wypchany ptak albo jego medalion, bądź sam wachlarz. Dodatkowym trofeum są gastrolily.

Głuszec (Tetrao urogallus) – gatunek ptaka z rodziny kurowatych (Phasianidae), największy spośród europejskich kuraków leśnych. Samiec osiąga długość ciała 85-110 cm, rozpiętość skrzydeł 120-144 cm i waży od 3 do 6,5 kg, podczas gdy samica jest nieco mniejsza: osiąga długość ciała 65-70 cm, rozpiętość skrzydeł 25-105 cm i waży od 2,5 do 3 kg. Samiec w okresie godowym ma charakterystyczne ubarwienie granatowo-szare, a ogon zbudowany jest z dużych, zaokrąglonych piór o barwie czarnej z białym nalotem.

Głuszec występuje w Europie i Azji, zamieszkując tereny leśne. W Polsce jego występowanie jest wyspowe. Pokarm tego ptaka to głównie pączki drzew, liście, jagody oraz owady.

Okres godowy głuszca przypada na okres od marca do maja, natomiast w obszarach górskich może trwać nawet do czerwca. Toki głuszca zachodzą zazwyczaj o zachodzie słońca - tzw. "zapady". Podczas toków odbywających się przed wschodem słońca samce wydają charakterystyczną pieśń składającą się z czterech części: klapania, trelowania, korkowania i szlifowania. W tym czasie samiec przyjmuje charakterystyczną pozycję na drzewie lub ziemi.

Głuszka składa jaja w naziemnym gnieździe o liczbie zwykle wahającej się od 6 do 10 sztuk. Okres wysiadywania jaj trwa od 26 do 28 dni. Młode ptaki (zwanego potoczną nazwą „zagnidazdowniki”) są karmione przez rodziców owadami jako głównym pokarmem.

Głuszec jest uznawany za najcenniejszego polskiego ptaka łownego. Polowanie na ten gatunek jest regulowane przez prawo łowieckie - obowiązuje polowanie jedynie na koguty w okresie ich toków. Trofeum polowań stanowi cały wypchany ptak lub jego medalion, a także zapierający dech w piersiach wachlarz z piór samca oraz tzw. „gastrolily” - pióra pochodzące z lotu głuszca.

Prawo łowieckie wprowadza rygorystyczne ograniczenia ilościowe i czasowe mające na celu ochronę populacji tej cennej przyrodniczo dziedziny.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj głuszec w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę G

zobacz pełną listę haseł

gospodarstwo łowieckie

dział gospodarki obejmujący planowe gospodarowanie zwierzyną, zgodnie z potrzebami społecznymi i wymogami ochrony przyrody. Obejmuje hodowlę i ochronę zwierzyny, organizację polowań oraz (...)

gruba

o szczennej waderze lub liszce: nosząca płód.

guziki

forma pierwszego poroża kozła w formie wypukłych guzików lub malutkich czubków.

gęś białoczelna, białoczółka, gęś białoczelna, białoczółka (Anser albifrons Scop)

gęś mniejsza od gęgawy, długość ciała 66-75 cm, rozpiętość skrzydeł 115 cm, ciężar w granicach 2-3 kg. Na czole posiada charakterystyczną białą plamę, otaczającą nasadową (...)

grzanka

mały kawałek chleba usmażony w odpowiedniej przyprawie, służący jako przynęta na lisa.

glokanie

inaczej korkowanie.

gałęźnik

młody ptak drapieżny wychodzący już z gniazda i przebywający na sąsiednich gałęziach, lecz nie umiejący jeszcze dobrze latać. Chętnie brany jest na ptaka łowczego.

gągoł, gągoł (Bucephala clangula L.)

kaczka z rzędu blaszkodziobych należąca do grążyc. W Polsce gnieździ się nielicznie na północy kraju. Kaczor w upierzeniu godowym ma głowę i górną część szyi czarną z (...)

gniazdownik

(zwykle w liczbie mnogiej) 1) ptak, który po wylęgu pozostaje w gnieździe, ponieważ wymaga opieki i karmienia. Dopiero po pewnym czasie osiąga samodzielność i opuszcza gniazdo;
2) w (...)

guldynka

staropolska myśliwska strzelba gwintowana, wyrabiana w XVII i XVIII w. Pierwsze g. miały zamki kołowe, późniejsze skałkowe.