Definicja hasła: gołąb grzywacz
- gołąb grzywacz, gołąb grzywacz (Columba palumbus L.)
ptak z rzędu gołębiowatych, największy z polskich dzikich gołębi. Upierzenie szaroniebieskie, na skrzydłach białe pręgi; u osobników dorosłych biała pręga po bokach szyi. Długość ciała 43 cm, rozpiętość skrzydeł 75 cm. Zamieszkuje lasy, śródpolne zadrzewienia, parki. Żywi się nasionami, żołędziami, bukwią, pączkami drzew, ślimakami i owadami. Lęgi 2-3 razy w roku. Gnieździ się na drzewach. Oboje rodzice wysiadują 2 białe jaja przez 15 dni. Pisklęta są gniazdownikami i przebywają w gnieździe przez 24 dni. Ptak łowny. G. przylatuje w marcu, a odlatuje w okresie sierpień-listopad.
Gołąb grzywacz (Columba palumbus) – największy dziki gołąb polski, należący do rzędu gołębiowatych. Charakteryzuje się szaroniebieskim upierzeniem z białymi pręgami na skrzydłach oraz białą pręgą po bokach szyi u osobników dorosłych. Dorosłe osobniki osiągają długość ciała około 43 cm, rozpiętość skrzydeł zaś wynosi 75 cm. Ptak ten zamieszkuje lasy, śródpolne zadrzewienia oraz parki, gdzie odżywia się nasionami, żołędziami, bukwią, pączkami drzew, ślimakami i owadami. Lęgi odbywa 2-3 razy w roku, gnieździ się na drzewach i oboje rodzice wysiadują 2 białe jaja przez około 15 dni. Pisklęta są gniazdownikami i przebywają w gnieździe przez około 24 dni. Gołąb grzywacz jest ptakiem łownym i migruje do Polski na wiosnę od marca do listopada.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj gołąb grzywacz w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę G
- gnieździć
inaczej gniazdować.
- gorączka myśliwska
podniecenie, ogarniające myśliwego na widok ukazującej się zwierzyny; nieopanowane utrudnia precyzyjne oddanie strzału.
- grot
1) ostre zakończenie oszczepu;
2) zakończenie iglicy;
3) odnoga kończąca tykę w parostkach kozła;
4) ostre zakończenie odnogi w wieńcu jelenia;
5) zakończenie (...)
- grabarz
pies myśliwski zakopujący odnalezioną zwierzynę. Jest to cecha dyskwalifikująca psa z polowań.
- gruchanie
głos wydawany przez gołębie.
- gubić
1) o myśliwym: nie znaleźć strzelonej zwierzyny;
2) o psie: zgubić trop lub wiatr.
- gamrat
odyniec w okresie huczki.
- gęś gęgawa, gęś gęgawa (Anser anser L.)
największa z gęsi występujących w Polsce. Długość ciała 85-90 cm, rozpiętość skrzydeł około 170 cm, ciężar 2,3-3,5 kg. Przedstawiciele obu płci posiadają podobne szaropopiełate (...)
- gołębiarka
broń śrutowa przeznaczona do strzelania sportowego (przeważnie kaliber 12mm). Dawniej na zawodach strzelano do wypuszczonych z budek gołębi i stąd pochodzi nazwa tej broni. Szyna gołębiarki (...)
- gryzawka
gałązki wierzby lub osiki nasycone solą, przeznaczone dla ząjęcy do obgryzania.