Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: grzywacz

grzywacz

inaczej gołąb grzywacz.

Grzywacz (Columba palumbus) – ptak z rzędu gołębiowatych, największy ze wszystkich dzikich gołębi występujących w Polsce. Posiada charakterystyczne upierzenie szaroniebieskie, z białymi pręgami na skrzydłach oraz białą pręgą po bokach szyi u dorosłych osobników. Dorosły grzywacz osiąga długość ciała 43 cm, a jego rozpiętość skrzydeł to około 75 cm. Zamieszkuje lasy, śródpolne zadrzewienia oraz parki. Znajduje swoje pożywienie w nasionach, żołędziach, bukwi, pączkach drzew, ślimakach oraz owadach.

Ptaki te lęgną się 2-3 razy w roku i gnieżdżą się na drzewach. Oboje rodzice wysiadują 2 białe jaja przez około 15 dni. Po wykluciu pisklęta pozostają w gnieździe jako gniazdowniki przez 24 dni. Grzywacze są migracyjnymi ptakami: przylatują do Polski w marcu i odlatują między sierpniem a listopadem.

Ze względu na utwardzone zwyczaje latających i zbiorowych odżywiania się grzywacze często tworzą liczne stada liczące nawet kilkaset osobników. W Polsce mogą być spotykane w lasach, śródpolnych zadrzewieniach i parkach oraz czasem na polach uprawnych czy pastwiskach. Grzywacze są ptakami łownymi i stanowią obiekt polowań myśliwych, jednakże ich populacja jest stabilna i nie ma zagrożenia wyginięcia ze względu na szerokie rozpowszechnienie siedlisk i dużą liczbę stado.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj grzywacz w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę G

zobacz pełną listę haseł

gołąb grzywacz, gołąb grzywacz (Columba palumbus L.)

ptak z rzędu gołębiowatych, największy z polskich dzikich gołębi. Upierzenie szaroniebieskie, na skrzydłach białe pręgi; u osobników dorosłych biała pręga po bokach szyi. Długość (...)

gach

samiec zająca.

gniazdować, gniazdować, gnieździć się

o ptakach: zakładać gniazda.

gały

oczy zająca.

grandle

inaczej haki.

gastrolity
(...)

grzywa

gęsta długa sierść na szyi i karku byków żubra, łosia, jelenia oraz grzbiecie kozicy.

gon

okres godowy kozic; 2. głos psów podczas pędzenia zwierzyny w miocie,

gęś mała, gęś mała (Anser erythropus L.)

najmniejsza z występujących w Polsce gęsi. Długość ciała 60 cm, rozpiętość skrzydeł 105 cm, ciężar 1,5-2 kg, ciemniejsza od g. białoczelnej. Biała plama na czole zachodzi między (...)

grążyce

grupa kaczek nurkujących. Mają one krępą budowę ciała, ogon osadzony niemal poziomo, krótkie skrzydła, głowa duża na dość krótkiej szyi, na tylnym palcu nóg dobrze rozwinięty płatek (...)