Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: jarząbek

jarząbek, jarząbek (Tetrastes bonasia L.)

ptak z rodziny głuszców rzędu kuraków. Najmniejszy krajowy kurak leśny; upierzenie jasnobrązowe upstrzone. Kogut ma czubek na głowie i czarne podgardle, ogon krótki. Długość ciała 36-45 cm, rozpiętość skrzydeł 50-62 cm. Zamieszkuje lasy o bujnej roślinności przyziemnej. Pożywienie różnorodne (młode żywią się tylko owadami, dorosłe pokarmem roślinnym). Jarząbki żyją parami; w połowie kwietnia kura składa do naziemnego gniazda 8-10 jaj, które wysiaduje przez 21 dni. Pisklęta są zagniazdownikami. Ptak łowny. Najczęściej poluje się na nie przy przypadkowych spotkaniach. Klasycznym polowaniem jest jednak polowanie z wabikiem.

Jarząbek to najmniejszy krajowy kurak leśny, ptak z rodziny głuszców rzędu kuraków. Jego upierzenie jest jasnobrązowe, z czarnym podgardlem i czubkiem na głowie. Długość ciała wynosi od 36 do 45 cm, a rozpiętość skrzydeł od 50 do 62 cm. Zamieszkuje lasy o bujnej roślinności przyziemnej i żywi się różnorodnym pokarmem – młode jarząbki wyłącznie owadami, dorosłe zaś roślinnym. Przeważnie żyje w parach, a kura składa 8-10 jaj do naziemnego gniazda, które wysiaduje przez około 21 dni. Pisklęta są zagniazdownikami, czyli są w pełni opierzone i zdolne do poruszania się od razu po wykluciu.

Jarząbek jest ptakiem łownym, najczęściej poluje się na niego przy przypadkowych spotkaniach. Klasycznym polowaniem jest jednak polowanie z wabikiem. Do tego celu używa się specjalnych pułapek lub siatek, które są umieszczane w miejscach, gdzie ptaki czują się bezpiecznie i mogą swobodnie latać. Wabik może być również ustawiony na drzewie lub gałęzi, aby przyciągnąć jarząbka. Polowanie na jarząbka jest wymagające i wymaga znajomości zwyczajów oraz środowiska życia tego ptaka łownego.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj jarząbek w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę J

zobacz pełną listę haseł

jagdterier

niemiecki terier myśliwski, używany jako dzikarz i norowiec. Ma twardą, szorstką sierść, przylegającą do skóry. Maść czarna, podpalana na pysku, łapach, piersi i podogoniu. Wysokość (...)

jarząbek, jarząbek (Tetrastes bonasia L.)

ptak z rodziny głuszców rzędu kuraków. Najmniejszy krajowy kurak leśny; upierzenie jasnobrązowe upstrzone. Kogut ma czubek na głowie i czarne podgardle, ogon krótki. Długość ciała 36-45 (...)

język spustowy

część mechanizmu spustowego broni w kształcie dźwigni, którą naciskamy palcem chcąc oddać strzał

jasła

drabina, za którą kładzie się karmę dla zwierzyny płowej.

jeleniowate, jeleniowate (Cervidae)

rodzina ssaków z rzędu parzystokopytnych obejmująca około 40 gatunków. W Polsce występują: jeleń szlachetny, jeleń sika, sarna, łoś i daniel. Samce jeleniowatych (a u reniferów i (...)

jednotykowiec

samiec zwierzyny płowej, mający w porożu tylko jedną tykę.

jastrzębiowate, jastrzębiowate (Accipitridae)

rodzina ptaków drapieżnych obejmująca 205 gatunków, z których w Polsce występuje 25. Wszystkie znajdują się pod ochroną.

jagnię

młody muflon.

jenot, jenot (Nyctereutes procyonides Gray)

gatunek z rodziny psów, pochodzący z Mandżurii i Japonii. Introdukowany w europejskiej części ZSRR rozprzestrzenił się poza granice. Do Polski dotarł w 1955 r. Długość ciała 65- 80 cm, (...)

jeleń sika, jeleń sika (Cervus nippon Temmick)

gatunek z rodziny jeleniowatych. Długość ciała 125-150 cm, wysokość 72-100 cm, dł. ogona 22-26 cm, ciężar samców 40-45 kg. Ubarwienie w lecie rudawe z delikatnymi białawymi plamkami, (...)