Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: jastrzębnik

jastrzębnik

myśliwy, specjalizujący się w polowaniu z ułożonym jastrzębiem.

Jastrzębnik to myśliwy, specjalizujący się w polowaniu z użyciem jastrzębia. Jastrzębnik zajmuje się szkoleniem i wykorzystywaniem jastrzębia, ptaka drapieżnego, do polowania na inne ptaki i małe zwierzęta. Zadaniem jastrzębnika jest odpowiednie wyuczenie i utrzymanie jastrzębia w gotowości do skutecznego polowania. Wymaga to odpowiedniej hodowli, karmienia, ćwiczeń oraz szkolenia jastrzębia.

Proces szkolenia jastrzębia jest czasochłonny i wymaga cierpliwości ze strony jastrzębnika. Musi on nauczyć się, jak właściwie karmić i trenować ptaka, aby ten był w pełni sprawny do łowów. Oprócz tego, jastrzębnik musi opanować techniki uwalniania ptaka na ofiarę oraz jego przygotowania do powrotu do domu po udanym polowaniu.

Polowanie z użyciem jastrzębia wymaga również umiejętności samego myśliwego, który musi być w stanie skutecznie współpracować z ptakiem oraz reagować na jego zachowanie w trakcie polowania. Jest to tradycyjna forma łowiectwa, która wymaga od myśliwego specjalistycznej wiedzy i doświadczenia.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj jastrzębnik w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę J

zobacz pełną listę haseł

jałowa

samica, która nie może mieć potomstwa.

jelonek

młody jeleń.

jasła

drabina, za którą kładzie się karmę dla zwierzyny płowej.

jednostka jelenia

jednostka przeliczeniowa, którą stosujemy przy obliczaniu prawidłowej obsady łowiska jeleniowatymi: 1 jeleń = 2 daniele = sarny.

język spustowy

część mechanizmu spustowego broni w kształcie dźwigni, którą naciskamy palcem chcąc oddać strzał

jucha

farba niedźwiedzia.

jeleniarz

myśliwy zamiłowany w polowaniu na jelenie.

jednorożec

samiec zwierzyny płowej, mający jako poroże tylko jedną tykę, wyrastającą z centralnie położonego jednego możdżenia.

jastrząb gołębiarz, jastrząb gołębiarz (Accipiter gentilis L.)

ptak drapie&ty z rodziny jastrzębiowatych, długość ciała samca 53-55 cm, samicy 60-63 cm, rozpiętość skrzydeł odpowiednio 101-103 cm oraz 116-120 cm. Upierzenie brązowe lub (...)

jazgot

ujadanie wilków lub psów.