Definicja hasła: kaczor
- kaczor
samiec dzikiej kaczki.
Kaczor to samiec dzikiej kaczki, charakteryzujący się większym i cięższym ciałem niż samica. Posiada także dłuższy i bardziej wyrazisty dziób oraz charakterystyczne, czarne pióra na głowie i szyi. Jego skrzydła są zazwyczaj długie i szerokie, często białe lub srebrne. Ogólnie kaczory są bardzo aktywnymi ptakami, które lubią pływać po wodzie. Ich głośny kwak może być słyszany na duże odległości, a samce często polują na ryby i inne małe stworzenia wodne oraz spożywają rośliny wodne.
Kaczor jest również wiernym partnerem i potrafi pozostać z jedną samicą przez całe życie, podczas gdy para się rozdziela, samiec opuszcza stado i szuka nowego partnera. Jest także bardzo terytorialny oraz zdolny do agresywnych zachowań wobec innych ptaków lub zwierząt naruszających jego terytorium. Kaczory to znaczący element dla ekosystemów wodnych, wkładając swój udział poprzez polowanie oraz dyspersję nasion roślin wodnych.
Warto zauważyć, że w środowisku łowieckim kaczory są popularnym obiektem dla myśliwych ze względu na walory estetyczne ich upierzenia oraz wartość gastronomiczną ich mięsa. Polowanie na kaczory wymaga jednak posiadania stosownych zezwoleń i przestrzegania określonych limitów polowań określonych przez przepisy prawa łowieckiego.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kaczor w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę K
- korozja luf
uszkodzenie gładzi luf na skutek szkodliwego działania nieusuniętych resztek spalonego prochu.
- kuropatwa, kuropatwa (Perdix perdix L.)
ptak z rzędu kuraków. Upierzenie samca szarobrązowe rdzawo poprzecznie pręgowane, spód ciała popielaty z ciemniejszymi kreskami oraz dużą brązową plamą w kształcie podkowy w dolnej (...)
- kociołek
dawna nazwa mosiężnej części łuski naboju śrutowego.
- koryto dzicze
tor przejścia dzików w głębokim śniegu.
- kwiatek
biała sierść na końcu ogona lisa
- kotłowy
dawniej członek służby książęcej, zajmujący się żywieniem psów myśliwskich.
- kapitalny
określenie samca zwierzyny płowej noszącego medalowe poroża.
- kuna leśna, tumak, kuna leśna, tumak (Martes martes L.)
gatunek z rodziny łasicowalych. Długość ciała 38-58 cm, ciężar 1-2 kg. Ubarwienie brunatnożółte, na spodzie szyi pomarańczowokremowa plama. Zamieszkuje lasy całej Polski. Porusza się (...)
- kroczyć
o zwierzynie: iść stępa.
- kądziel
obfite, długie owłosienie na karku, szyi i garbie żubra.