Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: kaczor

kaczor

samiec dzikiej kaczki.

Kaczor to samiec dzikiej kaczki, charakteryzujący się większym i cięższym ciałem niż samica. Posiada także dłuższy i bardziej wyrazisty dziób oraz charakterystyczne, czarne pióra na głowie i szyi. Jego skrzydła są zazwyczaj długie i szerokie, często białe lub srebrne. Ogólnie kaczory są bardzo aktywnymi ptakami, które lubią pływać po wodzie. Ich głośny kwak może być słyszany na duże odległości, a samce często polują na ryby i inne małe stworzenia wodne oraz spożywają rośliny wodne.

Kaczor jest również wiernym partnerem i potrafi pozostać z jedną samicą przez całe życie, podczas gdy para się rozdziela, samiec opuszcza stado i szuka nowego partnera. Jest także bardzo terytorialny oraz zdolny do agresywnych zachowań wobec innych ptaków lub zwierząt naruszających jego terytorium. Kaczory to znaczący element dla ekosystemów wodnych, wkładając swój udział poprzez polowanie oraz dyspersję nasion roślin wodnych.

Warto zauważyć, że w środowisku łowieckim kaczory są popularnym obiektem dla myśliwych ze względu na walory estetyczne ich upierzenia oraz wartość gastronomiczną ich mięsa. Polowanie na kaczory wymaga jednak posiadania stosownych zezwoleń i przestrzegania określonych limitów polowań określonych przez przepisy prawa łowieckiego.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kaczor w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę K

zobacz pełną listę haseł

krowa

samica żubra.

kroczyć

o zwierzynie: iść stępa.

kierdel

stado muflonów lub kozic.

kantak

pazur na tylnym palcu ptaka drapieżnego.

kipieć

o zającu: sadzić na oślep.

kurek

w broni myśliwskiej część zamka, która uderza w iglicę (zob. zamek).

kynologia myśliwska

nauka o psach myśliwskich. Zajmuje się biologią, rozwojem, pochodzeniem, hodowlą, układaniem i użytkowaniem psa myśliwskiego.

korale

1) inaczej brew;
2) inaczej kolczatka.

klekotać

kołatać kołatkami podczas polowania z naganką.

karma

pokarm dla zwierzyny dostarczany przez myśliwych. Dzieli się ją na: 1) objętościowo suchą: siano, słoma, liściarka, pędy;
2) objętościowo soczystą: ziemniaki, buraki, topinambur, (...)