Definicja hasła: kapturzenie
- kapturzenie
nakrywanie kapturem głowy ptaka łowczego.
Kapturzenie to technika stosowana w łowiectwie, polegająca na nakryciu głowy ptaka łowczego specjalnym kapturem. Proces ten ma na celu ograniczenie widoczności ptaka oraz zapobieganie jego ucieczce podczas polowania. Szczególnie istotne jest to dla ptaków łowczych, ponieważ pozwala im skupić się na polowaniu oraz zmniejsza ryzyko rozproszenia przez inne ptaki lub drapieżniki.
Kaptur jest wykonany z różnych materiałów, takich jak skóra, tkaniny czy tworzywa sztuczne. Jest odpowiednio dostosowany do wielkości głowy ptaka i cechuje się odpowiednią elastycznością, zapewniając wygodę latającemu drapieżnikowi. Niektóre kaptury są ozdobione piórami lub innymi elementami dekoracyjnymi w celu uatrakcyjnienia wyglądu.
Proces kapturzenia wymaga cierpliwości oraz czasu. Ptaki stopniowo przyzwyczajane są do noszenia kaptura, co może trwać kilka tygodni bądź nawet miesięcy. Po tym okresie ptak jest w pełni przyzwyczajony do noszenia kaptura i gotowy do polowania.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kapturzenie w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę K
- krogulec, krogulec (Accipiter nisus L.)
ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, podobny do jastrzębia gołębiarza lecz mniejszy, występuje na terenie całego kraju. Czasami używany w sokolnictwie. Objęty ochroną (...)
- kotlina, kotlina, kotowina
małe zagłębienie w ziemi, stanowiące w okresie bezśnieżnym legowisko zająca.
- komora nabojowa
część lufy, do której wkłada się nabój. Długość komory nabojowej jest wybita razem z kalibrem na zewnętrznej jej stronie (np. 12/70 oznacza, że komora nabojowa ma 70 mm dlugości). W (...)
- kuna domowa, kamionka, kuna domowa, kamionka (Martes foina Brexleben)
zwierzę łowne z rodziny łasicowatych podobne do kuny leśnej, lecz z nosem o barwie czerwonawej i białej plamie na spodzie szyi (rozwidlonej - ważna cecha odróżniająca). Znajduje się pod (...)
- kopno
legowisko zająca w śniegu.
- kipieć
o zającu: sadzić na oślep.
- kiszonka
karma dla zwierzyny konserwowana przez kiszenie masy roślinnej. Do przygotowania używa się te rośliny, które zwierzyna chętnie zjada w stanie zielonym, a więc: młode pędy, liście drzew i (...)
- kordelas
krótka biała broń myśliwska w kształcie długiego prostego noża. Służył do dobijania grubej zwierzyny. Rękojeści kordelasa najczęściej wykonane były z rogu, a okucia pochwy zdobione (...)
- karta stanowiskowa
kartka z kolejnymi numerami stanowisk w następujących po sobie miotach. Losowana na początku polowania zbiorowego ułatwia łowczemu sprawne i sprawiedliwe rozstawianie myśliwych.
- kryteria odstrzału jeleni
podział byków na klasy wiekowe:
klasa I - 1-4 poroże (do 5 roku życia),
klasa II - 5-9 poroże (6-10 roku życia),
klasa III - 10 poroże i starsze (od 11 roku życia),
(...)