Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: kapturzenie

kapturzenie

nakrywanie kapturem głowy ptaka łowczego.

Kapturzenie to technika stosowana w łowiectwie, polegająca na nakryciu głowy ptaka łowczego specjalnym kapturem. Proces ten ma na celu ograniczenie widoczności ptaka oraz zapobieganie jego ucieczce podczas polowania. Szczególnie istotne jest to dla ptaków łowczych, ponieważ pozwala im skupić się na polowaniu oraz zmniejsza ryzyko rozproszenia przez inne ptaki lub drapieżniki.

Kaptur jest wykonany z różnych materiałów, takich jak skóra, tkaniny czy tworzywa sztuczne. Jest odpowiednio dostosowany do wielkości głowy ptaka i cechuje się odpowiednią elastycznością, zapewniając wygodę latającemu drapieżnikowi. Niektóre kaptury są ozdobione piórami lub innymi elementami dekoracyjnymi w celu uatrakcyjnienia wyglądu.

Proces kapturzenia wymaga cierpliwości oraz czasu. Ptaki stopniowo przyzwyczajane są do noszenia kaptura, co może trwać kilka tygodni bądź nawet miesięcy. Po tym okresie ptak jest w pełni przyzwyczajony do noszenia kaptura i gotowy do polowania.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kapturzenie w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę K

zobacz pełną listę haseł

kaczor

samiec dzikiej kaczki.

kudłacz

gwarowa nazwa niedźwiedzia.

kapturzenie

nakrywanie kapturem głowy ptaka łowczego.

kipieć

o zającu: sadzić na oślep.

kapelusznik

staropolskie określenie bardzo starego odyńca.

kocierz pieleszna

gniazdo lęgowe rysia.

kokanie

głos wydawany przez cieciorkę.

kula

gwarowe, pocisk do broni myśliwskiej służący do polowania na grubą zwierzynę. Dawniej ołowiany, okrągły do broni odprzodowej; obecnie cylindryczny z płaszczem pełnym lub półpłaszczem (...)

kuropatwa, kuropatwa (Perdix perdix L.)

ptak z rzędu kuraków. Upierzenie samca szarobrązowe rdzawo poprzecznie pręgowane, spód ciała popielaty z ciemniejszymi kreskami oraz dużą brązową plamą w kształcie podkowy w dolnej (...)

kiszonka

karma dla zwierzyny konserwowana przez kiszenie masy roślinnej. Do przygotowania używa się te rośliny, które zwierzyna chętnie zjada w stanie zielonym, a więc: młode pędy, liście drzew i (...)