Definicja hasła: kiszonka
- kiszonka
karma dla zwierzyny konserwowana przez kiszenie masy roślinnej. Do przygotowania używa się te rośliny, które zwierzyna chętnie zjada w stanie zielonym, a więc: młode pędy, liście drzew i krzewów, borówkę czernicę, rośliny zielne oraz, jako dodatki, cetynę sosnową, świerkową i jodłową. Drobno posiekane ww. rośliny układamy w silosie (np. z kręgów studziennych), mocno ubijamy, a następnie szczelnie zatykamy. Kiszonka stanowi wysokowartościową karmę soczystą.
Kiszonka jest szczególnie popularna wśród myśliwych, którzy używają jej do przyciągania zwierzyny. Kiszonka jest łatwa w przygotowaniu i może być przechowywana przez długi czas. Jest to szczególnie ważne, ponieważ myśliwi muszą często wybierać się na polowania w odległe miejsca, gdzie nie ma dostępu do świeżych produktów spożywczych.
Kiszonka jest również stosowana w celu zapobiegania chorobom zakaźnym u zwierząt. Kiszenie roślin polega na fermentacji bakteryjnej, która powoduje, że produkty spożywcze stają się trudne do strawienia dla drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu kiszonka może być stosowana jako skuteczny środek zapobiegawczy przed chorobami zakaźnymi u zwierząt.
Kiszonka jest również stosowana w celu poprawienia smaku i aromatu mięsa. Kiszenie roślin powoduje, że mięso staje się bardziej soczyste i aromatyczne. Jest to szczególnie ważne dla myśliwych, którzy chcą cieszyć się smakiem swojego upolowanego mięsa.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kiszonka w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę K
- kufa
pysk psa myśliwskiego.
- koza, koza, siuta
samica sarny.
- kłaść
o myśliwym: celnym strzałem ubić zwierza.
- krowa
samica żubra.
- kwoktać
o samicy głuszca lub cietrzewia: wydawać głos.
- komora
klatka piersiowa zwierzyny grubej. Strzał na komorę jest najpewniejszy.
- kosacz
stary cietrzew.
- komora gniazdowa
rozszerzona część nory, przeznaczona do wychowu młodych.
- klamra
skrzydło linii myśliwych (flanka) zagięte ku nagance.