Definicja hasła: klapak
- klapak
młoda jeszcze nielotna kaczka.
Klapak to termin używany w kontekście łowiectwa do określenia młodej, jeszcze nielotnej kaczki. Młode kaczki, zwane również kaczątkami, są często celem polowań podczas sezonu jesiennego. Klapaki charakteryzują się jeszcze mało rozwiniętymi umiejętnościami lotu i są zazwyczaj bardziej podatne na wyłowienie niż dorosłe osobniki.
Określenie "klapak" odnosi się zazwyczaj do młodych osobników kaczek dzikich, które nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości płciowej oraz nie rozwinęły zdolności lotu w pełni. Polowanie na klapaki jest ważnym elementem tradycji łowieckiej i stanowi istotny czynnik regulacji populacji dzikich ptaków w hodowli.
Klapaki stanowią atrakcyjny cel dla myśliwych ze względu na ich delikatne mięso oraz fakt, że polowanie na młode, nielotne osobniki pomaga w ochronie populacji dorosłych osobników. Jednakże polowanie musi być prowadzone zgodnie z obowiązującymi przepisami i ograniczeniami dotyczącymi okresów polowań oraz ilości kaczek, które można pozyskać.
W klasyfikacji łowieckiej klapaki należą do grupy ptactwa wodnego, a ich pozyskiwanie regulowane jest przez odpowiednie przepisy prawne. Jest to istotne dla ochrony dzikiej fauny i zachowania naturalnej równowagi ekosystemu wodno-błotnego.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj klapak w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę K
- kopnięcie
uderzenie kolby broni myśliwskiej w ramię podczas strzału
- kura
samica niektórych ptaków (w tym wszystkich kuraków).
- kantak
pazur na tylnym palcu ptaka drapieżnego.
- kapiszonówka, kapiszonówka, pistonówka
odprzodowa broń palna z zamkiem kapiszonowym, złożonym z kominka, czyli rurki doprowadzającej ogień do prochu znajdującego się w komorze lufy, i kurka sprężynowego z mechanizmem spustowym. (...)
- kwiczenie
głos wydawany przez warchlaki.
- kotłowy
dawniej członek służby książęcej, zajmujący się żywieniem psów myśliwskich.
- kaczor
samiec dzikiej kaczki.
- klapak
młoda jeszcze nielotna kaczka.
- krakwa, krakwa (Anas strepera L.)
ptak z rzędu blaszkodziobych, należący do kaczek właściwych. Długość ciała 49-51 cm, rozpiętość skrzydeł 82-85 cm, ciężar ciała około 0,5 kg. Samiec w upierzeniu godowym jest (...)