Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: komora

komora

klatka piersiowa zwierzyny grubej. Strzał na komorę jest najpewniejszy.

Komora to klatka piersiowa zwierzyny grubej, która mieści się pomiędzy szyją a brzuchem. Stanowi ona ważną część ciała dla łowców, gdyż to właśnie w tym miejscu znajdują się serce i płuca zwierzęcia. Podczas polowania strzał w komorę jest uważany za najbardziej pewny i skuteczny sposób odłowienia zwierzęcia, ponieważ ma największe szanse na trafienie w kluczowe organy. Jednak komora stanowi także wyzwanie dla łowców ze względu na jej niewielkie rozmiary oraz fakt, że często jest ukryta pod grubymi warstwami mięsa i tłuszczu. Precyzja oraz odpowiednie przygotowanie do strzału są zatem kluczowe dla trafienia w komorę. Trafienie w to miejsce gwarantuje szybką i bezbolesną śmierć zwierzęcia, co czyni strzał na komorę najpewniejszym z wszystkich możliwych opcji podczas polowania.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj komora w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę K

zobacz pełną listę haseł

kąpać się

o dzikach, jeleniach, łosiach: tarzać się w kałużach lub błocie.

korkociągi

parostki rogacza skręcone na ogół na skutek motylicy wątrobowej.

kożuch

futro zająca lub muflona.

klapak

młoda jeszcze nielotna kaczka.

kara myśliwska

ukaranie myśliwego za wykroczenie przeciwko przepisom łowieckim, jak również przeciwko etyce, czy nawet językowi łowieckiemu.

krzyżówka, krzyżówka (Anas platyrhyn- chos L.)

największa i najpospolitsza z kaczek występujących w naszym kraju, należąca do kaczek właściwych. Kaczor w szacie godowej ma głowę czarno- zieloną z białą obrączką na szyi, (...)

krowa

samica żubra.

kucharka

pierwsza kaczka przybywająca na zloty

kąpielisko, kąpielisko, brochowisko

miejsce uczęszczane przez dziki, jelenie lub losie w ciągu całego roku w celu zażywania kąpieli. Kąpieliska w łowisku są bardzo ważne, gdyż ich brak może powodować migracje zwierzyny. W (...)

kiszonka

karma dla zwierzyny konserwowana przez kiszenie masy roślinnej. Do przygotowania używa się te rośliny, które zwierzyna chętnie zjada w stanie zielonym, a więc: młode pędy, liście drzew i (...)