Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: kudłacz

kudłacz

gwarowa nazwa niedźwiedzia.

Kudłacz to gwarowa nazwa niedźwiedzia, odnosząca się do jego długiej, miękkiej i gęstej sierści, którą łatwo jest porównać do kudły lub włosia. Niedźwiedzie, zwane również kudłaczami ze względu na swoje futro, są dużymi ssakami drapieżnymi o charakterystycznym wyglądzie. Potężne i toporne kudłacze posiadają także potężne uzębienie i pazury ułatwiające zdobywanie pokarmu oraz samoobronę. Gwarowa nazwa "kudłacz" znalazła zastosowanie w polszczyźnie i znajduje się wśród wielu innych sposobów nazywania niedźwiedzi.

Należy podkreślić, że kudłacze są istotnym elementem ekosystemów leśnych. Ich rola w regulacji populacji innych gatunków jest istotna dla utrzymania równowagi w przyrodzie. Jednakże ze względu na swój charakter, rozmiar i siłę stanowią również potencjalne zagrożenie dla ludzi oraz ich mienia. Dlatego też konieczne jest zachowanie ostrożności przy każdym kontakcie z tymi zwierzętami.

Warto zaznaczyć, że polowanie na kudłacza wymaga specjalnego pozwolenia i przestrzegania ściśle określonych procedur oraz norm etycznych loży łowieckiej. Jest to istotne ze względu na konieczność ochrony zarówno ludzi jak i tych zwierząt oraz zapewnienie zrównoważonego korzystania z zasobów naturalnych.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj kudłacz w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę K

zobacz pełną listę haseł

korkociągi

parostki rogacza skręcone na ogół na skutek motylicy wątrobowej.

kryteria odstrzału jeleni

podział byków na klasy wiekowe:
klasa I - 1-4 poroże (do 5 roku życia),
klasa II - 5-9 poroże (6-10 roku życia),
klasa III - 10 poroże i starsze (od 11 roku życia),
(...)

kwiczenie

głos wydawany przez warchlaki.

koryto dzicze

tor przejścia dzików w głębokim śniegu.

korozja luf

uszkodzenie gładzi luf na skutek szkodliwego działania nieusuniętych resztek spalonego prochu.

karmisko

miejsce zadawania karmy dla zwierzyny.

koziołek

młody kozioł.

kluczka

odskok zwierza w bok podczas ucieczki.

kuper

tylna część ciała ptaków.

kiszonka

karma dla zwierzyny konserwowana przez kiszenie masy roślinnej. Do przygotowania używa się te rośliny, które zwierzyna chętnie zjada w stanie zielonym, a więc: młode pędy, liście drzew i (...)