Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: niedźwiedź brunatny

niedźwiedź brunatny, niedźwiedź brunatny (Ursus arctos L.)

jedyny występujący w Polsce gatunek z rodziny niedźwiedzi. Ciężar ciała 100-300 kg. Zamieszkuje większe kompleksy lasów. Podczas zimy w wyścielanej gawrze zapada w sen. W niej też samica co dwa lata rodzi 1-2 młodych. Niedźwiedź żyje 30-40 lat. Objęty ochroną gatunkową.

Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. Jest to największy drapieżnik lądowy występujący w Europie, a także jedyny gatunek niedźwiedzia zamieszkujący Polskę. Dorosłe osobniki tego gatunku osiągają zróżnicowane rozmiary, jednak przeciętnie ważą od 100 do 300 kg, co czyni je imponującymi i potężnymi zwierzętami. Niedźwiedzie brunatne zamieszkują głównie kompleksy leśne, gdzie mogą znaleźć odpowiednie warunki do polowania oraz schronienia.

Podczas zimowego okresu niedźwiedzie wchodzą w stan hibernacji, który polega na długim okresie snu spowodowanym brakiem dostępu do pokarmu. W tym czasie zwierzęta te wykorzystują zgromadzone wcześniej zapasy tłuszczu jako źródło energii. Samice hibernujące matki rodzą swoje młode w tym czasie, z reguły co dwa lata, a samiec opuszcza rodzinne tereny osobno już poruszając się po przebudzeniu.

Niedźwiedzie brunatne są zwierzętami wykazującymi długowieczność, ponieważ ich życie może trwać od 30 do nawet 40 lat. Ze względu na status zagrożenia oraz ochronę gatunkową, hodowanie i polowanie na niedźwiedzie brunatne jest surowo regulowane prawem krajowym oraz międzynarodowym. Ochrona tych zwierząt ma na celu zachowanie stabilnych populacji oraz zapewnienie im bezpiecznych warunków bytowania na obszarze ich naturalnego występowania.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj niedźwiedź brunatny w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę N

zobacz pełną listę haseł

nielot

młody ptak jeszcze nielotny lub ptak dorosły w okresie pierzenia się.

nogawice

gęste upierzenie na zgrzebłach głuszca.

napuszczanie

końcowa część nauki ptaka łowczego, polegąjąca na wypuszczaniu go na zwierzynę już na łowach.

nora

podziemna kryjówka i miejsce rozmnażania, wykopywana przez lisy, borsuki, jenoty, króliki. Nora jest często bardzo rozgałęziona i posiada kilka otworów (okien) wejściowych. Miejsce (...)

naganka

grupa naganiaczy współpracujących ze sobą na polowaniu zbiorowym.

nazimek

młody zając urodzony w jesieni.

nakrywka

czapeczka zakładana na lufy w celu zabezpieczenia ich przed zatkaniem śniegiem podczas przechodzenia przez las.

nóż myśliwski

biała broń myśliwska, konieczna i niezbędna każdemu myśliwemu. Nóż myśliwski powinien być mocny, ostry i mieć piłkę (do cięcia kości); może być sztywny lub składany.

na pomyka

zabroniony obecnie sposób polowania na zające polegający na tym, że myśliwy szedł przez pole (sam) i strzelał do uciekających przed nim zajęcy.

nakładanie poroża

wykształcanie poroża.