Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: nurek

nurek

ptak łowczy, który potrafi atakować czaplę od spodu (szczyt doskonałości tresury).

Nurek jest ptakiem łowczym z rodziny jastrzębiowatych, cechując się długością ciała od 30 do 40 cm oraz masą oscylującą między 200 a 300 gramów. Jego upierzenie w większości przybiera odcienie szarości i brązu, szczególnie widoczne na skrzydłach i ogonie. Charakterystyczny dla tego gatunku jest długi, zakrzywiony dziób oraz szerokie skrzydła, umożliwiające mu precyzyjne manewrowanie w locie. Nurek słynie z umiejętności atakowania innych ptaków, w tym także czapli, często dokonując tego ataku od spodu.

Ptak ten znany jest również z inteligencji oraz zdolności do uczenia się nowych zachowań i umiejętności. Może być tresowany między innymi do wykonywania akrobacji lotniczych oraz innych sztuczek. Nurek może mieć również zastosowanie w polowaniach na inne ptaki, jednakże wymaga to wysokiego stopnia tresury i specjalistycznej wiedzy dotyczącej jego zachowania i potrzeb. Nurek występuje głównie w Europie i Azji, gdzie podejmuje polowanie na różnorodne gatunki ptaków, takich jak gołębie, wróble czy kaczki. Jego umiejętność ataku od spodu staje się aspektem charakterystycznym dla tego gatunku i stanowi istotny element jego sposobu łowienia ofiar.

Nurek prezentuje więc unikalne cechy anatomiczne oraz umiejętności łowieckie, które czynią go godnym uwagi obiektem badań ornitologicznych oraz predyspozycjami do tresury przez myśliwych. Jego zdolność atakowania czapli od spodu jest owocem doskonałości tresury oraz precyzji w czasie polowań.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj nurek w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę N

zobacz pełną listę haseł

niedokuna

młoda niedorosła kuna (w wieku do 6 miesięcy).

nogawice

gęste upierzenie na zgrzebłach głuszca.

naganiacz

pomocnik myśliwego, którego zadaniem jest naganianie zwierzyny.

niemyśliwski czyn

zachowanie niezgodne z etyką myśliwską.

nakładanie poroża

wykształcanie poroża.

nabijacz

dawniej pomocnik myśliwego, nabijający mu broń zamienną.

niedźwiedź brunatny, niedźwiedź brunatny (Ursus arctos L.)

jedyny występujący w Polsce gatunek z rodziny niedźwiedzi. Ciężar ciała 100-300 kg. Zamieszkuje większe kompleksy lasów. Podczas zimy w wyścielanej gawrze zapada w sen. W niej też samica (...)

na pomyka

zabroniony obecnie sposób polowania na zające polegający na tym, że myśliwy szedł przez pole (sam) i strzelał do uciekających przed nim zajęcy.

norowce

psy myśliwskie przeznaczone do pracy w norach. Należą do nich teriery i jamniki.

nabój myśliwski

jednostka amunicji myśliwskiej. Składa się z łuski wraz ze spłonką, Śrutu lub kuli, prochu, a w nabojach śrutowych ponadto z przybitek (wojłokowej i tekturowej), ewentualnie z (...)