Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: patrochy

patrochy

niejadalne wnętrzności zwierzyny.

Patrochy to niejadalne wnętrzności zwierzyny, które są usuwane podczas procesu przygotowywania mięsa. Patrochy obejmują narządy wewnętrzne, takie jak wątroba, nerki, śledziona i trzustka, a także narządy zmysłów, takie jak oczy i mózg. Patrochy są często wykorzystywane do celów naukowych lub edukacyjnych. Mogą być również używane do celów religijnych lub ceremonialnych.

Patrochy są czasami używane do produkcji suplementów diety lub leków. W tym celu są one poddawane procesom suszenia, mielenia i ekstrakcji, aby wydobyć składniki odżywcze i aktywne biologicznie substancje. Patrochy mogą być również używane do produkcji karm dla zwierząt domowych lub pasz dla zwierząt gospodarskich.

Patrochy mogą być również używane do produkcji skór i futra. Skóry są czyszczone i suszone, a następnie barwione i impregnowane, aby stały się trwałe i odporne na wilgoć. Futra są czyszczone i suszone, a następnie barwione i impregnowane, aby stały się trwałe i odporne na wilgoć. Futra są również czasami farbowane lub drukowane w celu uzyskania określonego wyglądu.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj patrochy w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę P

zobacz pełną listę haseł

pancerz

1) upierzenie piersi głuszca;
2) płaszcz, zewnętrzna powłoka pocisku kulowego.

parasol

paśnik dla sarn i jeleni w kształcie parasola.

pętla

splątane tropy zająca na śniegu.

pęta

krótkie rzemyki służące do przytrzymania ptaka łowczego.

psiarczyk

dawniej chłopiec przy psach, pomocnik kotłowego.

prowadzący polowanie

myśliwy wyznaczony przez zarząd koła łowieckiego do kierowania polowaniem zbiorowym.

pomiatać

o samicach czworonożnych drapieżników (psy, borsuki, wilki, lisy): wydawać na świat potomstwo.

parch lisów

choroba grzybicza skóry lisów.

podłowczy

pomocnik łowczego.

pędzelek

kępka długich włosów na końcu ucha rysia.