Definicja hasła: patroszenie
- patroszenie
usuwanie wnętrzności z jamy brzusznej strzelonej zwierzyny. Należy wykonać je niezwłocznie ze względu na proces psucia się tuszy, który zaczyna się od jamy brzusznej, zwłaszcza gdy pocisk uszkodził jelita lub żołądek.
Patroszenie jest jednym z najważniejszych etapów po strzeleniu zwierzyny. Polega na usunięciu wnętrzności z jamy brzusznej, co ma na celu uniknięcie procesu psucia się tuszy. Wnętrzności należy usunąć niezwłocznie, gdyż już po kilku minutach od strzału rozpoczyna się proces psucia się mięsa.
Aby wykonać patroszenie, należy uważać, aby nie uszkodzić narządów wewnętrznych. Najlepiej jest wykonać to przy użyciu specjalnego noża łowieckiego lub skalpela. Należy ostrożnie wyciąć skórę i tłuszcz z brzucha i odsłonić narządy wewnętrzne. Następnie trzeba je usunąć, a także wszelkie inne resztki pokarmowe, które mogłyby być źródłem bakterii i powodować szybkie psuciu się mięsa.
Po usunięciu wnętrzności trzeba dokładnie umyć jamę brzuszną i osuszyć ją ręcznikiem papierowym lub szlafrokiem. Następnie można przystąpić do dalszych czynności związanych z przygotowaniem tuszy do transportu lub przechowywania. Patroszenie jest ważnym elementem łowiectwa i powinno być wykonywane zgodnie z obowiązujacymi procedurami, aby uniknac psucia się mięsa.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj patroszenie w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę P
- pokot, pokot, rozkład
ogół zwierzyny ubitej na polowaniu ułożony wg ustalonej kolejności (hierarchii łowieckiej). Rozłożonego pokotu nie wolno przejść w poprzek. Pokot wraz z sygnałami i ogniskiem powinien (...)
- posoka
dawna nazwa farby grubej zwierzyny.
- polano, polano, wiecha
ogon wilka.
- podkładacz
myśliwy lub pomocnik, który wchodzi z psami do miotu i naprowadza je na świeży trop zwierzyny.
- podgorzałka, podgorzałka (Nyroca nyroca Sulld)
ptak z rzędu blaszkodziobych należący do grążyc. Długość ciała do 42 cm, rozpiętość skrzydeł do 65 cm, ciężar 0,5-0,7 kg. Kaczor w upierzeniu godowym ma głowę, szyję i pierś (...)
- pasy zaporowe
łowieckie poletka żerowe i zgryzowe lokalizowane w lesie na drodze do pól lub upraw leśnych, mające na celu zatrzymanie zwierzyny i uniknięcie wyrządzanych przez nią szkód.
- pień
wyrostek kostny na czole samców zwierzyny płowej, na którym nasadzane jest poroże.
- pocisk ekspansywny
pocisk myśliwski rozrywający się przy trafieniu w cel.
- piszczeć
o samicy sarny (kozie): wydawać głos (pisk).