Definicja hasła: patroszenie
- patroszenie
usuwanie wnętrzności z jamy brzusznej strzelonej zwierzyny. Należy wykonać je niezwłocznie ze względu na proces psucia się tuszy, który zaczyna się od jamy brzusznej, zwłaszcza gdy pocisk uszkodził jelita lub żołądek.
Patroszenie to istotny etap po strzeleniu zwierzyny. Polega on na usunięciu wnętrzności z jamy brzusznej celem uniknięcia procesu psucia się tuszy. Jest to czynność konieczna do wykonania niezwłocznie po strzale, ze względu na fakt, że tusza zaczyna się psuć już po kilku minutach od momentu trafienia, zwłaszcza gdy pocisk uszkodził jelita lub żołądek.
Aby przystąpić do patroszenia, należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić narządów wewnętrznych oraz uniknąć skażenia mięsa bakteriami. Zwykle dokonuje się tego przy użyciu specjalistycznego noża łowieckiego lub skalpela. Proces rozpoczyna się od ostrożnego wycięcia skóry i tłuszczu z brzucha zwierzęcia, a następnie odsłonięcia narządów wewnętrznych oraz ich usunięcia razem z ewentualnymi resztkami pokarmowymi.
Po usunięciu wnętrzności konieczne jest dokładne wyczyszczenie jamy brzusznej i osuszenie jej za pomocą ręcznika papierowego lub szlafroka. Dopiero wówczas można przejść do dalszych czynności związanych z przygotowaniem tuszy do transportu bądź przechowywania. Poprawne i staranne wykonanie patroszenia odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu psucia się mięsa oraz utrzymaniu jego wysokiej jakości. Jest to istotny element praktykowanej przez myśliwych tradycji, który powinien być wykonywany zgodnie z obowiązującymi procedurami dla dobra jakości mięsa i zdrowia konsumentów.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj patroszenie w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę P
- pętla
splątane tropy zająca na śniegu.
- przezimek
o zwierzynie urodzonej w ubiegłym roku.
- pistonówka
inaczej kapiszonówka.
- praca psa
sposób wykonywania zadań przez psa myśliwskiego (oceniany na konkursach).
- pozyskanie zwierzyny
wejście w posiadanie zwierzyny przez odstrzał lub odłów.
- paprzysko
miejsce piaskowych kąpieli ptaków.
- polowanie zbiorowe
polowanie, w którym uczestniczy przynajmniej dwóch myśliwych, współpracujących ze sobą.
- ptaszniczka
długa myśliwska broń palna małego kalibru, używana do polowania na ptaki od XVI w., wyposażona zazwyczaj w zewnętrzny zamek kołowy i ściętą, bogato inkrustowaną kolbę.
- po ryk
jednorazowy głośny ryk byka jelenia.
- paszkot, drozd paszkot, paszkot, drozd paszkot (Turdus visdvorut L.)
największy gatunek z rodziny drozdów. Upierzenie strony grzbietowej szarobrunatne, brzusznej rdzawo-żółtawo-białe, upstrzone czarnymi plamkami. Długość ciała 26 cm, rozpiętość (...)