Definicja hasła: płaskonos
- płaskonos, płaskonos (Spatula clypeata L.)
bardzo nielicznie lęgowy ptak z rodziny blaszkodziobych należący do kaczek właściwych. Charakterystyczną cechą płaskonosa jest wąski u nasady dziób, rozszerzony przy końcu. Długość ciała ok. 50 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 80 cm. Upierzenie samca w szacie godowej czarnobrązowe z zielonym połyskiem na stronie grzbietowej, rdzawobrązowe na stronie brzusznej, głowa zielona. Pierś biała, lusterko czarne. Samica brązowoszara w ciemne plamy. Płaskonos żywi się planktonem. Przylatuje od marca do kwietnia, a odlatuje od sierpnia do listopada. Gniazdo zakłada w trzcinie i sitowiu. Samica składa 7-12 jaj, które wysiaduje przez 21-25 dni. Pisklęta są zagniazdownikami, zdolność lotu osiągają po 4 tygodniach. Ptak łowny.
Płaskonos (Anas clypeata) - gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych (Anatidae), charakteryzujący się długim, wąskim i płaskim dziobem. Samiec w szacie godowej ma czarnobrązowe upierzenie z zielonym połyskiem na grzbiecie i rdzawobrązową stronę brzuszną, a także zieloną głowę, białą pierś oraz czarne lusterko. Samica jest Brązowoszara z ciemnymi plamami. Płaskonos żywi się głównie planktonem. Występuje na terenach Europy, Azji i Afryki.
Ze względu na swoje biotopowe preferencje płaskonos gnieździ się w trzcinach, sitowiu czy też innych terenach podmokłych.
W Polsce płaskonos posiada status gatunku łownego, jednakże ze względu na jego fragmentaryczny zasięg występowania oraz regularne spadki liczebności w niektórych rejonach, wymaga monitoringów i ochrony czynnej.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj płaskonos w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę P
- prowadzenie
1) o jeleniu, danielu, dziku: przewodzenie stadu;
2) o samicy: opieka nad potomstwem,
3) o myśliwym: przesuwanie wylotu lufy za poruszającym się celem.
- przystrzelanie lunety
wyregulowanie lunety w ten sposób, aby używając jej przy strzelaniu trafiać w cel. Myśliwska broń kulowa i zamontowane na niej lunety przestrzeliwuje się na odległość 100-150 m.
- prawo łowieckie
całokształt norm prawnych regulujących stosunki w zakresie organizacji i wykonywania łowiectwa. Podstawowym aktem prawnym jest Ustawa z dnia 17.VI.1959 r. o hodowli, ochronie zwierząt łownych (...)
- pan bobrowy, pan bobrowy (dominus castorum)
najwyższy urzędnik pilnujący książęcego monopolu polowania na bobry. Podlegały mu zastępy bobrowników z całego kraju.
- posokowiec hanowerski
pies myśliwski średniej wielkości, maści brązowej z czarną maską na pysku. Głowę ma dużą z obwisłymi uszami i faflami, ogon długi i gruby. Pies jednostronny doskonale pracujący na (...)
- ptaszarnia
pomieszczenie dla ptaków łowczych.
- pętla
splątane tropy zająca na śniegu.
- pasza treściwa, pasza treściwa, karma treściwa
pasza odznaczająca się dużą zawartością składników pokarmowych w jednostce wagowej (np. ziarno zbóż).
- piszczałka
wabik (zwykle kościany) na jarząbki.