Definicja hasła: preparowanie
- preparowanie
poroży i oręża dzików. Do preparowania przystępujemy niezwłocznie po strzeleniu sztuki. Najpierw czyścimy wstępnie czaszkę (usuwamy język, mózg itd.), następnie moczymy przez 24 godz. w zimnej wodzie. Później gotujemy w wodzie przez 20-60 min. (sarny 20-30 min., daniele 30-40 min., jelenie i dziki 40-60 min.). Czyścimy dokładnie czaszkę (lub wyjmujemy oręż z dzika) i bielimy polewając ją wodą i wystawiając na działanie słońca. Oręż dzika konserwujemy smarując go wazeliną.
Poroże dzika przygotowujemy w następujący sposób: najpierw usuwamy skórę z poroża, a następnie moczymy je w zimnej wodzie przez 24 godz. Następnie gotujemy je w wodzie przez 20-30 min. Po ugotowaniu czyścimy je dokładnie i suszymy. Poroże można też bielić polewając je wodą i wystawiając na działanie słońca.
Kolejnym etapem preparowania jest konserwacja. Do tego celu używa się specjalnych środków, takich jak lakiery, oleje i smary. Lakierowanie polega na naniesieniu na powierzchnię preparatu lakierniczego, który tworzy warstwę ochronną. Oleje służą do zmiękczania skóry i zabezpieczania przed wilgocią. Smary natomiast służą do konserwacji oręża dzików.
Preparowanie jest ważnym elementem łowiectwa, ponieważ pozwala zachować trofea łowieckie na długi czas. Dzięki temu można cieszyć się pięknem trofeów przez wiele lat.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj preparowanie w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę P
- pan bobrowy, pan bobrowy (dominus castorum)
najwyższy urzędnik pilnujący książęcego monopolu polowania na bobry. Podlegały mu zastępy bobrowników z całego kraju.
- pyza
nos żubra i łosia.
- pętla
splątane tropy zająca na śniegu.
- paradoks
gwintowanie końca lufy w broni śrutowej. W przypadku strzelania, kulą paradoks miał nadać jej ruch obrotowy.
- przybory myśliwskie
przedmioty (z wyjątkiem broni) ułatwiające polowanie: futerały, torby, stolid, laski, podpórki, noże, troki, wabiki, trąbki, rogi, przybory do czyszczenia broni i elaboracji naboi (...)
- płaskonos, płaskonos (Spatula clypeata L.)
bardzo nielicznie lęgowy ptak z rodziny blaszkodziobych należący do kaczek właściwych. Charakterystyczną cechą płaskonosa jest wąski u nasady dziób, rozszerzony przy końcu. Długość (...)
- pudlarz
myśliwy, który podczas polowania grupowego oddał najwięcej chybionych strzałów
- przyrzut
szybkie przyłożenie broni do ramienia.
- piórkować
dobijać postrzelonego ptaka.
- pasza treściwa, pasza treściwa, karma treściwa
pasza odznaczająca się dużą zawartością składników pokarmowych w jednostce wagowej (np. ziarno zbóż).