Definicja hasła: sadło
- sadło
tłuszcz ze zwierzyny.
Sadło to tłuszcz zwierzęcy, który jest pozyskiwany podczas obróbki mięsa zwierzyny. Istnieje wiele rodzajów sadła, zależnie od gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Może być ono pozyskiwane m.in. z dzikich świń, dzikich kaczek, dzikich gęsi, dzikich ptaków, jeleni czy saren. Poza wykorzystaniem kulinarnym, sadło jest również używane do produkcji mydła i innych produktów oraz jako środek smarowy lub dodatek do paszy dla zwierząt. W kuchni może być używane do smażenia mięsa lub warzyw i przygotowywania sosów czy słodkich potraw. Sadło bywa też wykorzystywane do smarowania pieczywa czy ciasta.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sadło w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę S
- selekt
sztuka przeznaczona na odstrzał selekcyjny.
- świeca
pionowy lot śmiertelnie postrzelonego ptaka.
- strzelba
śrutowa broń myśliwska.
- skrocz
charakterystyczny kłus łosia polegający na równoczesnym posuwaniu obu prawych nóg, a następnie obu lewych.
- stękać
o byku łosia i jelenia: wydawać głos zbliżony do stękania (w okresie godowym).
- sanki
pojazd na płozach ciągnięty przez konia, często używany przez myśliwych w zimie do polowania z podjazdu.
- skałkówka
dawna broń myśliwska, w której kurek był zaopatrzony w skałką, później zastąpiony pistonem.
- sokoły, sokoły (Falkonidae)
rodzina ptaków drapieżnych, z których trzy gatunki używano w sokolnictwie: sokół wędrowny, raróg oraz kobuz.
- szable
dolne kły samca dzika (razem z fajkami tworzą oręż - trofeum z dzika).
- szuwary
zarośla roślin zielonych (sitowie, tatarak itp.) nad brzegami stawów i jezior.