Definicja hasła: sadło
- sadło
tłuszcz ze zwierzyny.
Sadło to tłuszcz zwierzęcy, który jest pozyskiwany podczas obróbki mięsa zwierzyny. Istnieje wiele rodzajów sadła, zależnie od gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Może być ono pozyskiwane m.in. z dzikich świń, dzikich kaczek, dzikich gęsi, dzikich ptaków, jeleni czy saren. Poza wykorzystaniem kulinarnym, sadło jest również używane do produkcji mydła i innych produktów oraz jako środek smarowy lub dodatek do paszy dla zwierząt. W kuchni może być używane do smażenia mięsa lub warzyw i przygotowywania sosów czy słodkich potraw. Sadło bywa też wykorzystywane do smarowania pieczywa czy ciasta.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sadło w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę S
- strzelec
ogólne określenie wszystkich służb łowieckich księcia.
- smuż
skóra z zająca i królika.
- sady
zlatywanie się w jedno miejsce kaczek (o świcie) wracających z nocnych żerowisk.
- szabas
przerwa w tokach cietrzewich podczas wschodu słońca. Stara legenda mówi, że ptaki czczą słońce, naukowego wyjaśnienia brak.
- skoki
nogi zająca.
- ślimy
rogi muflona.
- sadło
tłuszcz ze zwierzyny.
- spust
język spustowy, umieszczony pod szyjką broni myśliwskiej; ściągnięcie go powoduje zwolnienie iglicy i strzał. Prawidłowa twardość spustu wynosi: pierwszy 1,7-1,9 kgm, drugi 1,9-2,1 (...)
- sierść
uwłosienie ciała zwierzyny czworonożnej.