Definicja hasła: sadło
- sadło
tłuszcz ze zwierzyny.
Sadło to tłuszcz zwierzęcy, który jest pozyskiwany podczas obróbki mięsa zwierzyny. Istnieje wiele rodzajów sadła, zależnie od gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Może być ono pozyskiwane m.in. z dzikich świń, dzikich kaczek, dzikich gęsi, dzikich ptaków, jeleni czy saren. Poza wykorzystaniem kulinarnym, sadło jest również używane do produkcji mydła i innych produktów oraz jako środek smarowy lub dodatek do paszy dla zwierząt. W kuchni może być używane do smażenia mięsa lub warzyw i przygotowywania sosów czy słodkich potraw. Sadło bywa też wykorzystywane do smarowania pieczywa czy ciasta.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sadło w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę S
- selekcja zwierzyny
1) naturalna: eliminowanie z łowiska sztuk słabych i chorych przez drapieżniki oraz w wyniku działania czynników atmosferycznych,
2) sztuczna: usuwanie z łowiska przez odstrzał sztuk (...)
- sztuka
pojedynczy zwierz.
- szarawary
długie kosmate kłaki, obrastające uda ssaków drapieżnych.
- sznurować
o wilkach i lisach: posuwać się po linii prostej; pozostawiany trop nazywamy sznurem.
- słonka, słonka (Scolopax rusticola L.)
ptak łowny z rodziny brodźców, ma bardzo długi, prosty dziób i krótkie nogi, oczy osadzone wysoko w tyle głowy, upierzenie rdzawobrunatne z ciemniejszymi pręgami. Długość ciała 34-38 (...)
- składanie się
czynność polegająca na włożeniu stopki broni w dołek strzelecki i naprowadzeniu przyrządów celowniczych na cel.
- sady
zlatywanie się w jedno miejsce kaczek (o świcie) wracających z nocnych żerowisk.
- sidło
pętla służąca kłusownikowi do łapania ptaków.
- samopał
kłusownicza broń działająca po potrąceniu przez przechodzącego zwierza linki przymocowanej do spustu broni, wycelowanej na przesmyk zwierzyny.
- strychulec
krótko obcięty ogon wyżła niemieckiego.