Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: sadło

sadło

tłuszcz ze zwierzyny.

Sadło to tłuszcz zwierzęcy, który jest pozyskiwany podczas obróbki mięsa zwierzyny. Istnieje wiele rodzajów sadła, zależnie od gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Może być ono pozyskiwane m.in. z dzikich świń, dzikich kaczek, dzikich gęsi, dzikich ptaków, jeleni czy saren. Poza wykorzystaniem kulinarnym, sadło jest również używane do produkcji mydła i innych produktów oraz jako środek smarowy lub dodatek do paszy dla zwierząt. W kuchni może być używane do smażenia mięsa lub warzyw i przygotowywania sosów czy słodkich potraw. Sadło bywa też wykorzystywane do smarowania pieczywa czy ciasta.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sadło w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

skoki

nogi zająca.

ślepia

oczy czworonożnych drapieżników.

strugi

przednie siekacze zająca i królika.

szronowe

jeden z ciężarów łowieckich prawa książęcego, polegający na obowiązku tropienia zwierzyny po białej stopie.

strój bobrowy

mazista wydzielina parzystych gruczołów napletkowych bobra, dawniej uważana za uniwersalny środek leczniczy.

szczypce

dawniej kleszcze używane do łapania borsuków żywcem.

sadło

tłuszcz ze zwierzyny.

strzyże

wąsy zająca.

skrzek

głos sójki.

suknia

sierść zwierzyny płowej, także dzika.