Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: sadło

sadło

tłuszcz ze zwierzyny.

Sadło to tłuszcz zwierzęcy, który jest pozyskiwany podczas obróbki mięsa zwierzyny. Istnieje wiele rodzajów sadła, zależnie od gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Może być ono pozyskiwane m.in. z dzikich świń, dzikich kaczek, dzikich gęsi, dzikich ptaków, jeleni czy saren. Poza wykorzystaniem kulinarnym, sadło jest również używane do produkcji mydła i innych produktów oraz jako środek smarowy lub dodatek do paszy dla zwierząt. W kuchni może być używane do smażenia mięsa lub warzyw i przygotowywania sosów czy słodkich potraw. Sadło bywa też wykorzystywane do smarowania pieczywa czy ciasta.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sadło w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

strzelec

ogólne określenie wszystkich służb łowieckich księcia.

smuż

skóra z zająca i królika.

solnik

inaczej lizawka.

sady

zlatywanie się w jedno miejsce kaczek (o świcie) wracających z nocnych żerowisk.

szabas

przerwa w tokach cietrzewich podczas wschodu słońca. Stara legenda mówi, że ptaki czczą słońce, naukowego wyjaśnienia brak.

skoki

nogi zająca.

ślimy

rogi muflona.

sadło

tłuszcz ze zwierzyny.

spust

język spustowy, umieszczony pod szyjką broni myśliwskiej; ściągnięcie go powoduje zwolnienie iglicy i strzał. Prawidłowa twardość spustu wynosi: pierwszy 1,7-1,9 kgm, drugi 1,9-2,1 (...)

sierść

uwłosienie ciała zwierzyny czworonożnej.