Definicja hasła: sadło
- sadło
tłuszcz ze zwierzyny.
Sadło to tłuszcz zwierzęcy, który jest pozyskiwany podczas obróbki mięsa zwierzyny. Istnieje wiele rodzajów sadła, zależnie od gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi. Może być ono pozyskiwane m.in. z dzikich świń, dzikich kaczek, dzikich gęsi, dzikich ptaków, jeleni czy saren. Poza wykorzystaniem kulinarnym, sadło jest również używane do produkcji mydła i innych produktów oraz jako środek smarowy lub dodatek do paszy dla zwierząt. W kuchni może być używane do smażenia mięsa lub warzyw i przygotowywania sosów czy słodkich potraw. Sadło bywa też wykorzystywane do smarowania pieczywa czy ciasta.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sadło w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę S
- stękać
o byku łosia i jelenia: wydawać głos zbliżony do stękania (w okresie godowym).
- strzelba
śrutowa broń myśliwska.
- słupkować
o zającu i króliku: siadać na tylnych nogach (skokach).
- skałka
ostry kawałek krzemienia do krzesania iskier w broni skałkowej.
- świece
oczy żubra, zwierzyny płowej, kozicy, muflona i dzika
- sterówki
długie pióra osadzone wachlarzowa to w okolicy ogona ptaków, w czasie lotu rozpostarte tworzą płat sterowy.
- spuścić
1) zwolnić psa z otoku lub smyczy;
2) zestrzelić lecącego ptaka.
- szlak
droga, którą zwyczajowo zwierzyna ciągnie podczas swoich wędrówek.
- strzyże
wąsy zająca.