Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: sarnina

sarnina

dziczyzna z sarny.

Sarnina to dziczyzna pochodząca z sarny, czyli najczęściej samicy jelenia szlachetnego lub danielek. Mięso sarniny jest wyjątkowo cenione ze względu na swoją delikatność i wyraźny smak. Sarna występuje w różnych rejonach Europy, Azji oraz Ameryki Północnej i jest ssakiem łownym, polowanym ze względu na smaczne mięso oraz cenioną skórę. Futro tych zwierząt jest charakterystyczne – ma szary kolor z białymi plamami na grzbiecie i brzuchu. Sarna, jako roślinożerca, żywi się głównie trawami, liśćmi, owocami i innymi roślinami. Ze względu na swoje nocne aktywność oraz zwyczaje żywieniowe, polowanie na sarny odbywa się często w nocy lub wczesnym rankiem oraz późnym popołudniem. Mięso sarniny jest powszechnie wykorzystywane w kuchni ze względu na jego walory smakowe i teksturę, natomiast skóra wykorzystywana jest do produkcji ubrań i innych artykułów skórzanych.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sarnina w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

samura

inaczej locha.

szkody łowieckie

zniszczenie przez zwierzęta łowne plonów pól, ogrodów i lasów.

stożek przejściowy

krótki odcinek przewodu lufy za komorą nabojową o zwężającej się średnicy.

sadlisty

o zwierzynie obrośniętej tłuszczem.

szyjka

węższa część łoża służąca za uchwyt broni.

smuż

skóra z zająca i królika.

szczypce

dawniej kleszcze używane do łapania borsuków żywcem.

strzyże

wąsy zająca.

skupienie pocisków

odległość między poszczególnymi trafieniami w tarczę przy tym samym wycelowaniu (zob. rozrzut).

selekt

sztuka przeznaczona na odstrzał selekcyjny.