Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: sarnina

sarnina

dziczyzna z sarny.

Sarnina to dziczyzna pochodząca z sarny, czyli najczęściej samicy jelenia szlachetnego lub danielek. Mięso sarniny jest wyjątkowo cenione ze względu na swoją delikatność i wyraźny smak. Sarna występuje w różnych rejonach Europy, Azji oraz Ameryki Północnej i jest ssakiem łownym, polowanym ze względu na smaczne mięso oraz cenioną skórę. Futro tych zwierząt jest charakterystyczne – ma szary kolor z białymi plamami na grzbiecie i brzuchu. Sarna, jako roślinożerca, żywi się głównie trawami, liśćmi, owocami i innymi roślinami. Ze względu na swoje nocne aktywność oraz zwyczaje żywieniowe, polowanie na sarny odbywa się często w nocy lub wczesnym rankiem oraz późnym popołudniem. Mięso sarniny jest powszechnie wykorzystywane w kuchni ze względu na jego walory smakowe i teksturę, natomiast skóra wykorzystywana jest do produkcji ubrań i innych artykułów skórzanych.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sarnina w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

stójka

zatrzymanie się psa legawego w charakterystycznej pozie (z podniesioną przednią łapą) przed zwietrzoną zwierzyną.

skłuć

dobić postrzałka kordelasem (w Polsce obecnie zabronione).

stopka

zakończenie kolby broni myśliwskiej.

strugi

przednie siekacze zająca i królika.

stołek myśliwski

laska z siodełkiem lub trójnogie krzesełko używane przez myśliwych podczas zasiadki i polowań zbiorowych.

sęki

rogowe palczaste odrosty na łopatach daniela

skoki

nogi zająca.

sadło

tłuszcz ze zwierzyny.

staśmienie wieńca

wadliwe poroże jelenia o silnie spłaszczonych tykach.

szarawary

długie kosmate kłaki, obrastające uda ssaków drapieżnych.