Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: sarnina

sarnina

dziczyzna z sarny.

Sarnina to dziczyzna pochodząca z sarny, czyli najczęściej samicy jelenia szlachetnego lub danielek. Mięso sarniny jest wyjątkowo cenione ze względu na swoją delikatność i wyraźny smak. Sarna występuje w różnych rejonach Europy, Azji oraz Ameryki Północnej i jest ssakiem łownym, polowanym ze względu na smaczne mięso oraz cenioną skórę. Futro tych zwierząt jest charakterystyczne – ma szary kolor z białymi plamami na grzbiecie i brzuchu. Sarna, jako roślinożerca, żywi się głównie trawami, liśćmi, owocami i innymi roślinami. Ze względu na swoje nocne aktywność oraz zwyczaje żywieniowe, polowanie na sarny odbywa się często w nocy lub wczesnym rankiem oraz późnym popołudniem. Mięso sarniny jest powszechnie wykorzystywane w kuchni ze względu na jego walory smakowe i teksturę, natomiast skóra wykorzystywana jest do produkcji ubrań i innych artykułów skórzanych.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sarnina w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

szronowe

jeden z ciężarów łowieckich prawa książęcego, polegający na obowiązku tropienia zwierzyny po białej stopie.

smuż

skóra z zająca i królika.

studzenie tuszy

proces wychłodzenia strzelonej zwierzyny po jej wypatroszeniu. Odbywa się przez powieszenie tuszy w chłodnym i przewiewnym miejscu (szczególnie ważne, gdy jest ciepło).

szpile

inaczej raciczki.

spudłować

nie trafić do zwierzyny.

składanie się

czynność polegająca na włożeniu stopki broni w dołek strzelecki i naprowadzeniu przyrządów celowniczych na cel.

skrocz

charakterystyczny kłus łosia polegający na równoczesnym posuwaniu obu prawych nóg, a następnie obu lewych.

strychulec

krótko obcięty ogon wyżła niemieckiego.

szczenić się

o samicy psa, wilka y lisa, borsuka, jenota: wydawać młode na świat.

suka

samica psa, borsuka, jenota i lisa.