Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: sarnina

sarnina

dziczyzna z sarny.

Sarnina to dziczyzna pochodząca z sarny, czyli najczęściej samicy jelenia szlachetnego lub danielek. Mięso sarniny jest wyjątkowo cenione ze względu na swoją delikatność i wyraźny smak. Sarna występuje w różnych rejonach Europy, Azji oraz Ameryki Północnej i jest ssakiem łownym, polowanym ze względu na smaczne mięso oraz cenioną skórę. Futro tych zwierząt jest charakterystyczne – ma szary kolor z białymi plamami na grzbiecie i brzuchu. Sarna, jako roślinożerca, żywi się głównie trawami, liśćmi, owocami i innymi roślinami. Ze względu na swoje nocne aktywność oraz zwyczaje żywieniowe, polowanie na sarny odbywa się często w nocy lub wczesnym rankiem oraz późnym popołudniem. Mięso sarniny jest powszechnie wykorzystywane w kuchni ze względu na jego walory smakowe i teksturę, natomiast skóra wykorzystywana jest do produkcji ubrań i innych artykułów skórzanych.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj sarnina w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

szczwacz

członek dawnej książęcej służby łowieckiej, układacz chartów i ogarów.

siekaniec

dawniej używane drobne kawałki posiekanego ołowiu zamiast śrutu.

szpilki

inaczej igły.

szkody łowieckie

zniszczenie przez zwierzęta łowne plonów pól, ogrodów i lasów.

strzelec

ogólne określenie wszystkich służb łowieckich księcia.

studzenie tuszy

proces wychłodzenia strzelonej zwierzyny po jej wypatroszeniu. Odbywa się przez powieszenie tuszy w chłodnym i przewiewnym miejscu (szczególnie ważne, gdy jest ciepło).

sylwetka

obrys zwierza lub ptaka, pozwalający na określenie jego przynależności gatunkowej.

sadyba

koliba, kwatera myśliwska

sokolnik

1) w średniowieczu służący, opiekujący się sokolarnią;
2) od XV w. urzędnik dworu (sokolniczy);
3) dziś - myśliwy polujący z ptakami łowczymi.

spuścić

1) zwolnić psa z otoku lub smyczy;
2) zestrzelić lecącego ptaka.