Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: selekcja zwierzyny

selekcja zwierzyny

1) naturalna: eliminowanie z łowiska sztuk słabych i chorych przez drapieżniki oraz w wyniku działania czynników atmosferycznych,
2) sztuczna: usuwanie z łowiska przez odstrzał sztuk nieprzydatnych do hodowli. Selekcję jeleniowatych przeprowadza się na podstawie oceny poroża danego osobnika, biorąc pod uwagę jego wiek i warunki środowiskowe (zob. kryteria odstrzału selekcyjnego).

Selekcja zwierzyny to proces wyboru najlepszych osobników do hodowli lub odstrzału, który może być przeprowadzany w sposób naturalny lub sztuczny. Naturalna selekcja polega na eliminowaniu słabych i chorych osobników przez drapieżniki lub czynniki atmosferyczne. Jest to niekontrolowany proces, który zachodzi w przyrodzie. Z kolei sztuczna selekcja polega na usuwaniu z łowiska osobników nieprzydatnych do hodowli, co może być kontrolowane przez człowieka. W przypadku jeleniowatych, selekcję przeprowadza się na podstawie oceny poroża danego osobnika, uwzględniając jego wiek i warunki środowiskowe, określając kryteria odstrzału selekcyjnego. Selekcja zwierzyny jest istotnym elementem gospodarki łowieckiej ze względu na utrzymanie odpowiedniej populacji danego gatunku oraz poprawę warunków hodowlanych.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj selekcja zwierzyny w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę S

zobacz pełną listę haseł

szczenię

młody pies, wilk, lis, borsuk, jenot itd.

selekcja zwierzyny

1) naturalna: eliminowanie z łowiska sztuk słabych i chorych przez drapieżniki oraz w wyniku działania czynników atmosferycznych,
2) sztuczna: usuwanie z łowiska przez odstrzał sztuk (...)

skromny

o zającu i króliku: tłusty.

stołek myśliwski

laska z siodełkiem lub trójnogie krzesełko używane przez myśliwych podczas zasiadki i polowań zbiorowych.

seter irlandzki

pies średniej wielkości (60-65 cm) o jedwabistej mahoniowej sierści. Łeb wąski, oczy brązowe, uszy osadzone nisko, ogon długi. Dojrzewa wolno, bardzo często hodowany przez niemyśliwych, co (...)

skarmiać

zużywać paszę do karmienia zwierzyny.

sadło

tłuszcz ze zwierzyny.

skrzek

głos sójki.

sokoły, sokoły (Falkonidae)

rodzina ptaków drapieżnych, z których trzy gatunki używano w sokolnictwie: sokół wędrowny, raróg oraz kobuz.

szpilki

inaczej igły.