Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: troki

troki

rzemienne lub sznurowe pętle do noszenia ubitych ptaków na polowaniach.

Troki to rodzaj pętli lub sznurowych pętli służących do przymocowania i noszenia ubitych ptaków podczas polowań. Wykonywane są z trwałego materiału, takiego jak skóra lub nylon, celem zapewnienia wytrzymałości i bezpiecznego przenoszenia ptaków. Troki są dostosowywane do różnych rozmiarów ptaków, co umożliwia ich łatwe przymocowanie oraz pewne utrzymanie. Dzięki specjalnym uchwytom wykonanym z tworzywa sztucznego lub skóry, myśliwi mogą wygodnie nosić troki podczas polowań. Ich funkcjonalność sprawia, że stanowią przydatne narzędzie dla myśliwych, ułatwiające transportowanie zdobyczy oraz zapewniające wygodę w użytkowaniu i przechowywaniu w czasie polowania.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj troki w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę T

zobacz pełną listę haseł

tokowisko, tokowisko, padowisko

teren, na którym co roku ptaki odbywają swoje toki.

tropienie

1) śledzenie zwierzyny po tropach;
2) postrzałka: dochodzenie zwierzyny po sfarbowanym tropie.

tchórz, tchórz (Mustela puterius L.)

gatunek z rodziny łasicowatych. Długość ciała samic 20-33 cm, samców 35-50 cm, długość ogona 13-18 cm. Ubarwienie ciemnobrązowe, spód ciała, kończyn i ogona czarne, broda, wargi, boki (...)

tarzać się

o jeleniach i dzikach: kąpać się w piasku.

tropowiec

pies myśliwski używany do odszukiwania zwierzyny po zostawionych przez nią tropach.

tur, tur (Bos primigenius)

wymarły gatunek z rodziny pustorożców. Ostatni przedstawiciel tej królewskiej zwierzyny łownej padł w Puszczy Jaktorowskiej w 1627 r.

turzyca

1) sierść zająca i królika;
2) zbiorowa nazwa zajęcy i królików.

trychina

włosień kręty niebezpieczny pasożyt ssaków leśnych oraz człowieka. Człowiek zaraża się zwykle przez zjedzenie chorego (nie badanego) mięsa z dzika.

tarcza

sztuczny cel, do którego strzelamy na strzelnicy w ramach treningu lub sprawdzenia broni; może być nieruchoma (zwykła lub sylwetkowa, np. rogacz) oraz ruchoma (zając, dzik).

ton główny

inaczej korkowanie.