Definicja hasła: tropowiec
- tropowiec
pies myśliwski używany do odszukiwania zwierzyny po zostawionych przez nią tropach.
Tropowiec to pies myśliwski, który jest szczególnie przydatny w łowiectwie. Jego głównym zadaniem jest odszukiwanie zwierzyny po zostawionych przez nią tropach. Tropowce są bardzo inteligentne i wykazują się dużą skutecznością w swojej pracy. Są one szkolone do wykrywania zapachu zwierzyny i śledzenia jej tropów. Mogą one również wykrywać inne zapachy, takie jak ślady pożywienia lub innych zwierząt, które mogłyby prowadzić do celu.
Tropowce są również używane do wykrywania i odstraszania dzikich zwierząt, które mogłyby stanowić zagrożenie dla myśliwych lub innych osób. Są one również używane do wykrywania i odstraszania dzikich ptaków, które mogłyby stanowić zagrożenie dla upraw polowych lub innych mienia.
Tropowce są również używane do pomocy przy ratownictwie, ponieważ ich wysokie umiejętności tropienia mogą być bardzo przydatne podczas poszukiwań osób zaginionych lub ofiar katastrof naturalnych. Są one również używane do wyszukiwania narkotyków i broni palnej oraz do ochrony obiektów ważnych dla bezpieczeństwa publicznego.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj tropowiec w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę T
- trop wejściowy
trop prowadzący w głąb tropionego rejonu.
- trop sfarbowany
trop farbującej zwierzyny.
- trop
odciski nóg zwierzęcych pozostawione na ziemi lub śniegu. Pozwalają myśliwym określić gatunek, orientacyjnie ciężar i płeć, często też czas i kierunek wędrówki zwierzyny.
- trzebić
czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).
- trychinoskop
przyrząd służący iący do badania mięsa na obecność włośni (trychin).
- tropienie
1) śledzenie zwierzyny po tropach;
2) postrzałka: dochodzenie zwierzyny po sfarbowanym tropie.
- tyka
główna część poroża jeleniowatych, z której wyrastają odnogi.
- trop wyjściowy
trop prowadzący na zewnątrz tropionego rejonu.
- trelowanie
druga zwrotka pieśni głuszca.
- trychina
włosień kręty niebezpieczny pasożyt ssaków leśnych oraz człowieka. Człowiek zaraża się zwykle przez zjedzenie chorego (nie badanego) mięsa z dzika.