Definicja hasła: trzymać
- trzymać
o psach: osaczyć zwierzynę.
Trzymanie to technika łowiecka, polegająca na osaczeniu zwierzyny przez psy myśliwskie. Jest to jeden z najstarszych sposobów polowania, wykorzystywany do dziś. Proces rozpoczyna się od odnalezienia zwierzyny przez psa, który następnie musi ją utrzymać w miejscu, aby myśliwi mogli ją upolować. Do skutecznego trzymania zwierzyny psy muszą być odpowiednio wyszkolone i posiadać wrodzone umiejętności tropienia oraz śledzenia zapachu. Ważne jest, aby były posłuszne, skoncentrowane na zadaniu oraz dysponowały odpowiednim temperamentem i siłą fizyczną do trzymania zwierzyny. Trzymanie stanowi skomplikowany proces, wymagający silnej motywacji ze strony myśliwego oraz właściwego przeszkolenia psów.
Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj trzymać w wyszukiwarce Google
Inne hasła na literę T
- trzebić
czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).
- tarzawisko
suche piaszczyste miejsce, w którym tarzają się jelenie i dziki.
- teriery
grupa ras psów myśliwskich charakteryzujących się mocną budową ciała: pysk szpiczasty, ogon sterczący pionowo, nogi cienkie, sterczące uszy ze zwisającymi końcami. Sylwetka teriera (...)
- trzeszcze, trzeszcze, bałuchy, blaski
oczy zająca.
- tchórz, tchórz (Mustela puterius L.)
gatunek z rodziny łasicowatych. Długość ciała samic 20-33 cm, samców 35-50 cm, długość ogona 13-18 cm. Ubarwienie ciemnobrązowe, spód ciała, kończyn i ogona czarne, broda, wargi, boki (...)
- tur, tur (Bos primigenius)
wymarły gatunek z rodziny pustorożców. Ostatni przedstawiciel tej królewskiej zwierzyny łownej padł w Puszczy Jaktorowskiej w 1627 r.
- trychina
włosień kręty niebezpieczny pasożyt ssaków leśnych oraz człowieka. Człowiek zaraża się zwykle przez zjedzenie chorego (nie badanego) mięsa z dzika.
- tabakiera
zakończenie ryja (nos) dzika.
- tarmosić
o psach dzikarzach: szarpać strzeloną sztukę.
- trzymać
o psach: osaczyć zwierzynę.