Internetowy Słownik Łowiecki

Definicja hasła: trychina

trychina

włosień kręty niebezpieczny pasożyt ssaków leśnych oraz człowieka. Człowiek zaraża się zwykle przez zjedzenie chorego (nie badanego) mięsa z dzika.

Trychina to pasożyt z gromady nicieni, którego nazwa naukowa to Trichinella spiralis. Jest to mały organizm o długości od 0,5 do 2 mm, który atakuje mięśnie dzikich zwierząt, takich jak dziki, jelenie i sarny. Trychina może przenosić się z jednego zwierzęcia na drugie przez spożywanie chorego mięsa lub poprzez bezpośredni kontakt ze skórą. Człowiek zaraża się najczęściej przez spożycie niedogotowanego mięsa zakażonego trychinami.

Pasożyt ten może wywołać u ludzi poważne problemy zdrowotne, które nazywane są trychinozą. Objawy choroby mogą obejmować gorączkę, bóle mięśni i stawów, biegunkę oraz wymioty. W przypadkach ciężkich zachorowań mogą wystąpić poważne uszkodzenia narządów, takie jak nerki, wątroba czy mózg, a nawet śmierć.

Aby uniknąć ryzyka zakażenia trychinami, ważne jest spożywanie mięsa tylko z legalnych źródeł i regularnie poddawanie go badaniom laboratoryjnym. Dodatkowo należy zapewnić odpowiednie przygotowanie mięsa przed spożyciem poprzez dokładne ugotowanie lub upieczenie. Osoby podejrzewające zakażenie lub wykazujące objawy choroby trychinozy powinny niezwłocznie skonsultować się z lekarzem w celu rozpoczęcia odpowiedniego leczenia.

Potrzebujesz dokładniejszych informacji?
szukaj trychina w wyszukiwarce Google

Inne hasła na literę T

zobacz pełną listę haseł

tasak

szeroki nóż myśliwski służący do patroszenia i rozbierania tuszy grubej zwierzyny.

trop sfarbowany

trop farbującej zwierzyny.

trzymać

o psach: osaczyć zwierzynę.

trelowanie

druga zwrotka pieśni głuszca.

tusza

ciało ubitej zwierzyny.

tchórek

inaczej fretka.

trzebić

czyścić ubitą sztukę zwierzyny - usuwać jądra (należy wykonać bezzwłocznie).

tarmosić

o psach dzikarzach: szarpać strzeloną sztukę.

ton główny

inaczej korkowanie.

torba borsucza

worek ze skóry borsuka, dawniej często używany przez myśliwych.